Средно за година у нас раждат около 7 хиляди жени,

...
Средно за година у нас раждат около 7 хиляди жени,
Коментари Харесай

Росица Милкова: У нас 7 хиляди жени годишно раждат без проследяване на бременността

Средно за година у нас раждат към 7 хиляди дами, чиято бременност не е била проследявана от акушеро-гинеколог. Това заяви пред БНР Росица Милкова от Фондация „ Тръст за обществена опция “. Една от главните аргументи за това са прекъснатите здравни права, уточни тя.
Изискването за внасяне на здравни осигуровки за петгодишен интервал обратно във времето се оказва мъчно преодолима преграда за огромна част от българските дами , означи Милкова в предаването „ Преди всички “.

Здравната протекция в България за дамите и децата е безвъзмездна, само че на процедура дамите без осигуровки след раждането не могат да проследят възможни затруднения след раждането, разяснява тя. За децата казусът е в записването при персонален доктор.

„ Над 120 хиляди лица в България са без персонални документи – измежду тях и дами, и деца. Една огромна част от децата не могат да бъдат записани и при персонален доктор. “

61% от ромските деца на възраст от 6 до 11 месеца страдат от анемия , сподели Росица Милкова, като се базира на данни от Националния център по публично здраве и разбори.  

„ Това, зад което ние заставаме, е правото на всяка жена да получава достъп до пренатална грижа – постоянни прегледи, проучвания и лекуване, когато е належащо по време на бременността, без това да е обвързано с нейния здравно-осигурителен статус “, съобщи Росица Милкова.

По думите ѝ децата до 3-годишна възраст следва да имат повсеместен достъп до лекарства и да има държавен механизъм, който да поддържа фамилиите за навременно и съответно лекуване, без да е обвързано с приходите им.

Ако законодателството за персоналните документи не бъде променено, ние ще поддържаме за генерации напред едно обществено изключване и огромна група хора като невидими за обществото , безапелационна е Милкова.

Росица Милкова е началник на плана „ От 0 до 3 “. Фондация „ Тръст за обществена опция “ стартира акция за майчино и детско здраве и грижа за децата до 3-годишна възраст. В нея си подават ръка 11 цивилен организации.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР