Средно между10 и 15 лв.ще получат потребителите на столичната

...
Средно между10 и 15 лв.ще получат потребителите на столичната
Коментари Харесай

Над 200 000 столичани с корекция на изравнителната сметката за парно

Средно между10 и 15 лева.ще получат потребителите на столичната „ Топлофикация ”, които са получили изравнителни фактури с начисленопо-високо Данък добавена стойност. Това разяснява пред Дарик Пламен Иванов, шеф на Дирекция „ Икономическа политика “ към „ Топлофикация София “.

Корекцията в сметките са налични от началото на седмицата, като Иванов посочи, че процесът върви гладко и няма нерешени проблеми.

Общо „ Топлофикация ” върне към абонатитеоколо 3 млн. лева, което съставлява към 1% от сумата на издадените общи сметки на потребителите за отчетния интервал.

От 19 септември клиентите на „ Топлофикация ” могат да заплащат изравнителните си сметки за парно с преизчислено по-ниско Данък добавена стойност от 9%. А получилите промяна консуматори са над 200 хиляди. Пред Дарик Пламен Иванов, шеф на Дирекция „ Икономическа политика “ към „ Топлофикация София “ изясни по какъв начин ще се връща сумата от преизчисление Данък добавена стойност.

Пламен Иванов изясни и каква е процедурата за промяна на изравнителна сметка.

„ Тоест, в случай че през отчетния период 2021 - 2022 година клиент е имал планирано фактури за 1000 лева, а общата фактура е на стойност 1100 лева, поражда нужда от доначисление на 100 лева като само тези 100 лева подлежат на корекция с новата ставка от 9% “, изясни Пламен Иванов.

Битовите клиенти би трябвало да платят фактурата си в срокот 45 дни от датата на издаване на фактурата, за стопанските консуматори интервалът е 30 дни.

Иванов посочи, че в тази ситуация не става дума за издаване на нови изравнителни сметки, а за поправяне.

На въпрос по кое време стартира да важи тогава интервалът за възнаграждение на сметките, защото издадените фактури на битовите консуматори от дата 31 юли са със период до 14 септември и има ли допълните лихви, той разясни, че има непринуден период за заплащане на новата фактура.

Пламен Иванов посочи, че няма информация за неизяснени въпроси от страна на потребителите.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР