Средно един на десет души по света съобщават, че са

...
Средно един на десет души по света съобщават, че са
Коментари Харесай

Близки до смъртта преживявания е имал всеки десети човек по света

Средно един на 10 души по света оповестяват, че са имали присъщите прекарвания на прага на гибелта в някакъв миг от живота си, съгласно нови констатации, които ще бъдат показани на годишната среща на Европейската академия по неврология.

Близките до гибелта прекарвания (NDE - Near-death experiences) впечатляват хората от епохи, само че техният генезис и разпространяване остават мистерия, описват създателите. Такива събития се дефинират като " съзнателни възприятийни прекарвания " (conscious perceptual experiences), в това число огромно многообразие от духовни и физически чувства като халюцинации, чувство за излизане отвън тялото, бързи и постоянно повтарящи се мисловни модели и накриво възприятие за време. Може би най-интересното, което означават откривателите, е, че такива прекарвания се срещат също толкоз постоянно при хора, които са в непосредствена смъртна заплаха като злополука или инфаркт, като при хора, които не са били в сходни произшествия.

За да дефинират по какъв начин са публикувани тези NDE измежду хората по целия свят, откривателите избират повече от 1000 души от 35 страни, употребявайки онлайн платформа за краудсорсинг. Участниците са запитвани дали в миналото са имали NDE и в случай че е по този начин, да дават повече детайлности по скалата на Greyson Near-Death Experience, въпросник, който дефинира повече от дузина признаци. Задавайки въпроси като „ видяхте ли подиуми от вашето минало “ и „ стори ли ви се, че внезапно сте разбрали всичко “, изследването класифицира отговорите, с цел да се дефинира дали респондентът в действителност е имал NDE.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР