Средните заплати в държавната администрация, по последни данни на НСИ

...
Средните заплати в държавната администрация, по последни данни на НСИ
Коментари Харесай

Експерт: Средните заплати в държавната администрация са около 2300 лева

„ Средните заплати в държавната администрация, по последни данни на Национален статистически институт са към 2300 лв. за декември предходната година. Което подрежда този бранш на държавното ръководство на 5-о или 6-о място от 21 стопански действия в България. Това значи, че той не е прекомерно недооценен. Но той в никакъв случай не е бил и не би трябвало да бъде най-зле платения, заради простата причина, че държавното ръководство е работа, за която се изисква относително висока подготовка. “

Това сподели пред euronewsbulgaria.com Йордан Димитров от Балкански институт за обществена политика във връзка протестната подготвеност в три държавни структури – Комисията за отбрана на потребителите, Националния статистически институт и Комисията по досиетата.

Но той се подрежда незабавно след браншове като IT, Финанси и обезпечаване, енергетика – които обичайно са, от една страна, частен бранш, от друга са добре платени и с висока добавена стойност, посочи Димитров.

Експертът разяснява и аргументите за напрежението в някои звена на държавната администрация.

Аз не считам, че неналичието на признат държавен бюджет е главната причина. Така или другояче, ние имаме бюджет, който продължава миналогодишния, а миналогодишният беше признат след средата на годината. По-скоро има три съществени фактора, които провокират такива безредици.

„ От една страна, има нарушение на пропорциите измежду другите групи от заетите. През последните години станахме очевидци на относително положителни нараствания в областта на образованието, имаше нарастване в областта на обществените услуги, неотдавна се получиха нараствания в Министерството на външните работи, предходната седмица в пощите… От тази позиция, заради нарастванията в други подсектори, други чиновници счита, че и те могат да извоюват такова нарастване. Което е и обосновано, заради други два съществуващи фактора “, разясни Димитров.

Единият е инфлацията, която през последната година и половина е забележителна, и хората обедняват – освен посредством чувство, само че и действително, уточни специалистът.

Другият забележителен фактор е повишението на минималната работна заплата, което пък свива разликата сред неквалифицирания труд и хора, които са със съществено обучение, със сериозен опит, добави той.

Според него, това са главните аргументи, заради които подобен вид напрежение може да съществува. Но той вижда и политическа: служебният кабинет, когато разполага с подобен запас, една концепция по-лесно може да се съгласи на такова нарастване, счита специалистът. Просто тъй като при него няма тази дълготрайна вероятност да мисли за непоклатимост на бюджета, обосновава се той.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР