Средните приходи на 50-те най-големи независими групи за търговия на

...
Средните приходи на 50-те най-големи независими групи за търговия на
Коментари Харесай

Най-големите автодилъри в Европа увеличават контрола си върху пазара

Средните доходи на 50-те най-големи самостоятелни групи за търговия на дребно с коли са се нараснали с близо 10 % до 2,8 милиарда евро. Най-големите дилърски групи в Европа, ръководени още веднъж от швейцарската Emil Frey Group, усилиха каузи си на пазара на нови коли до 15 % предходната година по отношение на 14 % през 2021 година Те превземат пазара с нарастване на междинния си брой търговски обекти и покачиха приходите през 2022 година, откакто усилиха продажбите с 3,6 % при спад на пазара с 5,9 %, демонстрират данни на дилърската анализаторска компания ICDP.

Швейцарската Emil Frey Group закупи дистрибуторския бизнес на Renault Group в България, в това число с леки, лекотоварни коли и аварийни елементи. С тази транзакция Renault Group имаше за цел в допълнение да укрепи своята позиция на локално равнище с помощта на ефикасен бизнес модел, подкрепящ както комерсиалните упоритости, по този начин и високите цели за задоволеност на клиентите.

Emil Frey Group е фамилна компания, учредена в Швейцария през 1924 година Дейността на компанията включва всички услуги, свързани с дистрибуцията и продажбата на дребно на нови и използвани моторни транспортни средства, в това число импорт и продажби на дребно, сервиз и дистрибуция на аварийни елементи, финансиране и решения за подвижност. Групата участва в 18 европейски страни, в това число към този момент и в България.

Тенденцията на консолидация се движи по-бързо, в сравнение с предвидиха наблюдаващите на промишлеността, като в този момент се счита, че една пета от всички нови коли ще бъдат продадени в Европа от най-големите групи до 2030 година Всички дилърски групи в топ 50 регистрираха доходи от повече от 1 милиард евро през 2022 година, а междинният доход за 50-те най-големи групи е 2,8 милиарда евро, което е с 9,6% повече по отношение на миналата година.

Emil Frey оглави класациите с доходи от 14,8 милиарда евро, следван от европейските интервенции на Penkse, центрирани във Англия, с 9,2 милиарда евро. Общите доходи набъбнаха частично вследствие на увеличението на междинния брой франчайз обекти, който доближи 141 през 2022 година в границите на 50-те най-големи групи, по отношение на 124 през 2020 година, което е разследване на това че 825 обекта са сменили притежателя си през 2022 година

Приходите също нарастват поради по-високите цени на новите коли на фона на индустриалните усложнения. Продажбите на използвани коли са намалели в съответствие от 1,14 използвани коли за всяка продадена нова кола, спрямо 1,35 към 1 през 2021 година, само че дилърите регистрират по-високи междинни продажни цени за тези използвани коли, които могат да намерят.

Скоростта на консолидация се е нараснала още веднъж през 2023 година, като до момента 1312 търговски обекта са сменили притежателя си. Тъй като бизнесът с продажбата на коли е обект на надзор от автомобилните производители, които желаят да понижат разноските от страна на дистрибуцията, успеваемостта, предлагана от огромните групи, може да помогне да се извърнат към облага нерентабилните точки за продажба.

Производителите на коли също избират да вършат бизнес с по-големите групи. Скоростта на консолидация в множеството случаи не е обвързвана с прекосяването към модела на организация за директни продажби, сподели Йънг. Преминаването към организация, при което производителите на коли продават коли непосредствено на потребителите, като търговецът приема закрепена такса за продажба, с цел да улесни процеса, може даже да помогне на по-малките търговци.

Целта на автомобилните производители в границите на модела на организацията да оферират коли на закрепена цена ще значи, че потребителите са по-склонни да изберат най-близкия дилър пред по-голям търговски обект, който може да даде по-голяма отстъпка при обичайния модел на едро. Въпреки това, по-широките компликации при правенето на бизнес сега могат да убедят все по-голям брой по-малки групи да продават.

Внушителните суми, направени от търговците през 2022 година, когато слабата наличност на нови коли увеличи междинната продажна цена, няма да продължат през 2023 година Всички дилъри означават забележителен спад на рентабилността спрямо предходната година. Връщането на дисконтирането за изместване на непотребния размер на фона на муден пазар може също да подтиква консолидацията на дилърите, като принуди надценените предприятия да понижат продажните си цени.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР