Средните офертни цени за наем на двустаен апартамент вече достигат

...
Средните офертни цени за наем на двустаен апартамент вече достигат
Коментари Харесай

Сделките с наеми на жилища в София спадат заради високите цени

Средните офертни цени за наем на двустаен апартамент към този момент доближават 750 - 800 лева при 600 лева през 2017 година За същия интервал наемите са нарастнали от междинните 800 - 900 лева месечно до сегашните офертни цени към 1000 - 1100 лева

© Мария Съботинова Още по тематиката
Българска народна банка: Лихвите ще останат без основна смяна през второто и третото тримесечие

Банките са разхлабили стандартите за разпределяне на потребителски заеми, се показва в " Икономически обзор " на централната банка
31 май 2018
Германия влага 6 милиарда евро в нови жилища в опит да реши проблемите на имотния пазар

През идващите 4 години държавното управление на Меркел си слага за цел да построи 1.5 млн. къщи и жилища
29 май 2018
Имотите в Пловдив: носени от оптимизма

Градът излезе преди всичко по строителни разрешителни, а доста нови комплекси не престават да се появявят
24 май 2018
Пловдив е с най-вече нови жилищни здания за тримесечието

В цялата страна приключените обекти са с 22.3% повече
12 май 2018
Над 30% повече жилища са получили разрешителни за градеж към края на март

Най-много документи са издадени в София, а в Пловдив са стартирани най-вече градежи, сочат данните на Национален статистически институт
3 май 2018
Жилищата във Варна са поскъпнали с 8% през първото тримесечие

Според данните на " Имотека " междинната цена е достигнала 827 евро/кв.м, а търсенето се чака да продължи да пораства
11 апр 2018
Топ строителните разрешителни: Жилища, главно на юг

През първите три месеца на 2018 година в София преобладават постройките с жилища
4 апр 2018 Почти двойно по-малко покупко-продажби за отдаване на жилища чартърен са подписани при започване на 2018 година по отношение на година по-рано, демонстрира последният разбор на наемния пазар в София на " Адрес недвижими парцели ". Основната причина за този спад са повишените офертни цени през последните месеци, което пък се дължи на дейния пазар за недвижими парцели и икономическия растеж в столицата. Това в композиция с ниските лихви по жилищните заеми кара доста от търсещите апартамент чартърен да се решат на покупка, споделят още от организацията.

Всъщност една от основните аргументи за обстановката в бранша е развиването на пазара на краткосрочни наеми през Airbnb и други платформи, което прави по-рентабилно отдаването на жилища на чужденци в центъра (които са причина за високия стопански ръст), а тези, които не го вършат, просто завишават наемите си. Очакванията обаче са, че новото строителство в един миг ще стартира да възстановява наемните цени, защото ще има повече предложение, демонстрират наблюдения на " Капитал " от диалози на представители в бранша - притежатели и вложители.

В момента действително пазарът на наеми в центъра и атрактивни квартали се движи от външно търсене от туристи, а не от вътрешно. В някои региони на София предлаганите жилища са с над 20% по-висок наем по отношение на миналата година, демонстрират данните на " Адрес ". Това не се дължи и не подхожда също и на растежа в приходите на наемателите.

" Достъпността на жилищата чартърен в София очевидно се намалява. Месечният наем за двустаен апартамент към този момент съвсем надвишава 50% от междинната работна заплата в столицата. Семейство с двама работещи може да си разреши сходен вид парцел, отделяйки към 25% от месечните си приходи си за наем. При самостоятелен наемател обаче тази алтернатива е мъчно постижима ", разяснява Георги Павлов, изпълнителен шеф на организация " Адрес ".

Завишените наеми блокират пазара в столицата

Най-осезаемо е покачването на офертните цени за наем в кварталите " Дружба ", " Витоша " и източните региони на София, регистрират от " Адрес ". По думите на Йорданка Рангелова, управител адвокатска фирма " Наеми ", междинните наемни цени за двустаен апартамент към този момент доближават 750 - 800 лв. при 600 лв. през предходната година. " Тъй като повишаването не е обосновано поради смяна в търсенето, към този момент сме очевидци на отрицателното му отражение върху пазара на наеми – по-бавно осъществяване на офертите и спад в броя на подписаните покупко-продажби от началото на годината ", споделя още Рангелова.

Според нея наемодателите сега са мощните на пазара и постоянно подценяват мнението на консултантите по отношение на действителното положение на този сегмент. Предлаганите месечни наеми постоянно надвишават вноските по жилищните заеми, което пък кара доста от клиентите на наемния пазар да се обръщат към покупка на парцел. Това е и един от факторите за поддържането на висока интензивност на пазара за сделки през летните месеци на 2018 година, предвиждат от организацията. " Ако станем очевидци на повече предложения на пазарни цени, ползата на наемателите ще се възвърне и това ще докара до поетапно балансиране ", планува Йорданка Рангелова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР