Средица правомощия скоро ще се сдобие Даниел Лорер, който оглавява

...
Средица правомощия скоро ще се сдобие Даниел Лорер, който оглавява
Коментари Харесай

Даниел Лорер поема контрола над Банката за развитие и Агенцията за инвестиции

Средица пълномощия скоро ще се снабди Даниел Лорер, който оглавява новосъздаденото министерство на нововъведенията и растежа. Към ведомството минават Българската банка за развиване (ББР), Българската организация за вложения, а той ще получи и пълномощията на икономическия министър в процедурата за приемане на поданство против вложения, написа.

Това стана с промени в Закона за поощряване на вложенията, утвърдени на първо четене от Народното събрание през вчерашния ден. Промяната настъпи след яростна борба с депутатите от опозицията, които твърдяха, че гласуването е извършено с нарушавания. От ГЕРБ-СДС даже заплашиха да отнесат въпроса до Конституционния съд.

С признатия законопроект, който беше импортиран от ръководещото болшинство, се трансформират и още 3 други закона посредством заключителните му разпореждания. Това е една от практиките, поради която някогашните ръководещи постоянно са били подложени на критика в предишното. Настоящите обаче също започнаха интензивно да я употребяват, както се видя в плана им за държавен бюджет.
С смяна на Закона за ББР новият министър на нововъведенията и растежа поема правата на страната в общото заседание на акционерите на банката, в която има 51% държавно присъединяване. Досега това беше прерогатив на министъра на стопанската система.

Със законопроекта се променят, също по този начин, Законът за българското поданство и Законът за чужденците в Република България. И тук министърът на нововъведенията и растежа получава всички пълномощия на министъра на стопанската система. А те засягат присъединяване на последния в процедурата, при която задгранични жители могат да получат български паспорт против направени вложения. Така да вземем за пример ведомството на Лорер ще удостоверява дали чужденецът е направил изискваните по закон вложения, поради които получава документ за инвестииции, от там позволение за непрекъснато престояване - а в избран миг, и опция за придобиване на поданство по натурализация.

Точно поправките, засягащи поданството против вложения употребява опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС. Бившите ръководещи подсетиха, че наследниците им във властта са се заели да прекратят тази процедура, известна като разпределяне на " златни паспорти ". В тази връзка, в Народното събрание беше импортиран специфичен законопроект.

Сега обаче се оказва, че се одобряват законови ремонти, с които присъединяване на министъра на стопанската система в процедурата за придобиване на поданство по натурализация се поема от министъра на нововъведенията и растежа. Това слага въпроса какво ще стане с обещаното отпадане на практиката на " златните паспорти ".

От " Продължаваме промяната " (ПП) им отвърнаха, че наредбите за приемане на поданство посредством инвестиция към момента са настоящи, а законопроектът за анулацията им даже не е влезнал в пленарната зала. И по тази причина, откакто трансформират закона за вложенията, също са длъжни да трансформират и съдържащите се в него препратки към други закони.

От ГЕРБ-СДС ги упрекнаха в семейственост поради брачната половинка на Лорер - Виолета Лорер. Тя е шеф на кабинета на финансовия министър Асен Василев, който е и съпредседател на Политическа партия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР