Сред тези 222 лечебни заведения, които не са постигнали заплатите

...
Сред тези 222 лечебни заведения, които не са постигнали заплатите
Коментари Харесай

НЗОК: Болниците ще работят с 25% увеличение на пътеките без санкции, че не са увеличили заплатите на лекари и сестри

Сред тези 222 лечебни заведения, които не са постигнали заплатите от 2000 лв. за доктор и 1500 лв. за сестра, са и 40-тина диагностично-консултативни и медицински центрове, с които НЗОК има контракти по пътеки за болнична помощ. По-високите хонорари не са достигнати и в лечебните заведения за рехабилитация, където има сезонност на дейностите. 

" Към момента годишната инфлация е 17.7%, а цените на клиничните пътеки са вдигнати с 25% от май месец ", изясни Салчев и добави, че към този момент не се планува индексация на цените на клиничните пътеки, както настояха сдруженията на частните, университетските, регионалните и общинските лечебни заведения.

НЗОК не има намерение на този стадий да разблокира и повече средства от запаса си за лечебните заведения, защото обмисля вид да го употребява, с цел да изплати предплатено пари за януари идната година и по този начин да подкрепи бюджета за 2023 година Това е един от сюжетите, които НЗОК планува при положение, че страната и фондът останат без признат бюджет за следващата година и работят по тазгодишните параметри. 

На съвещанието на Надзорния съвет на НЗОК е решено да се платят 43 млн. лв. за надлимитна активност на лечебните заведения за интервала от началото на годината до момента.

Салчев посочи, че всички лечебни заведения ще получат спомагателни средства от Здравната каса за последните три месеца на годината в общ размер 774 милиона лв.. 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР