Сред ръководителите на американската администрация има разногласия по основи външнополитически

...
Сред ръководителите на американската администрация има разногласия по основи външнополитически
Коментари Харесай

Рекс Тилърсън призна за търканията с Тръмп

Сред ръководителите на американската администрация има различия по основи външнополитически въпроси . Това призная държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън.
Той разкри още, че администрацията скоро ще приготви за президента Доналд Тръмп „ няколко разновидността “ за дейности по отношение на нуклеарното съглашение с Иран . В същото време на специфична конференция в Държавния департамент той опроверга появилите се клюки, че считал да си подаде оставката.
„ Вицепрезидентът на Съединени американски щати (Майкъл Пенс) в никакъв случай не ме е уговарял да остана държавен секретар, тъй като аз в никакъв случай не съм обмислял опцията за оставка от този пост “, сподели Тилърсън.
По-рано през днешния ден телевизия NBC заяви, че Рекс Тилърсън в наличието на членове на Националния съвет по сигурността на Белия дом нарекъл американския президент Доналд Тръмп „ дръвник” и заплашил да подаде оставка поради несъгласия с него по редица вътрешнополитически въпроси.
Вицепрезидентът на Съединени американски щати Майкъл Пенс положил огромни старания, с цел да разубеди Тилърсън да не напуща поста си, съобщи NBC, като се базира на многочислени източници от президентската администрация.
По техни данни случаят е станал на заседание на съвета в Пентагона на 20 юли и бил частично провокиран от политизираното изявление на Тръмп на годишната национална среща на бойскаутите в щата Западна Вирджиния.
Рекс Тилърсън, който в предишното е оглавявал придвижването на бойскаутите, изразил на съвещанието неодобрение от речта на президента и го нарекъл „ дръвник”, настояват източниците на NBC. По тяхна информация вицепрезидентът Пенс разговарял уединено с държавния секретар и едвам го убедил да не напуща поста си до края на 2017.
Пенс се опитал да вразуми Тилърсън, внушавайки му да не подлага на критика Тръмп пред трети лица и да позволява различията си персонално. След това Тилърсън станал по-сдържан, само че различията му с президента се резервират.
Те се демонстрираха предходната седмица, когато Тръмп сподели, че Тилърсън единствено си губи времето като се пробва да уреди преговорния развой с КНДР. „ Казах на Рекс Тилърсън, нашия прелестен държавен секретар, че си губи на вятъра времето като се пробва за води договаряния с дребния „ човек-ракета”. Спести си силата, Рекс. Ние ще създадем това, което трябва”, написа Тръмп в неделя в Twitter.
По-рано телевизионната компания CNN заяви, базирайки се на източници от обкръжението на Тилърсън, че той е отчаян от работата като началник на американското външнополитическо ведомство и може да напусне поста до края на годината или даже по-рано. По данни на малкия екран, първият американски посланик има съществени различия с Белия дом, в това число по въпроси за построяването на връзките с Иран и за кадровата политика на ведомството.
Близки до Тилърсън настояват, че макар разочарованието си от работата, той е решил да не подава оставка до края на годината.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР