Сред работните породи кучета австралийското келпи заема доста централно място.

...
Сред работните породи кучета австралийското келпи заема доста централно място.
Коментари Харесай

Грижи за австралийско келпи

Сред работните породи кучета австралийското келпи заема много централно място. То е освен работещо куче, а същински работохолик по природа. Става още с появяването на слънцето и през целия ден е на крайник, заето с делата си, като не му пречи да работи до изнемога. Това го прави щастливо.

При този под напрежение и напълнен график е ясно, че австралийският пастир няма доста свободно време, нито пък потребности да бъде обгрижван. Самото животно се грижи за останалите. Ако е добре социализирано, австралийското куче ще бъде добре ситуирано към други домашни любимци и ще демонстрира положително отношение към тях.

Съществува обаче заплаха да се пробва да ги направлява както прави с овцете. За децата в фамилията келпито също демонстрира грижи и внимание, само че може да прояви и неучтивост, тъй като природата му е да направлява и управлява останалите в стадото, а не да приема самото то рижите и вниманието на близките. Сътрудничество е подобаващата дума, а не грижа, когато става въпрос за развъждането на келпи.

Поради всички тези особености стопанинът няма задължението да извежда постоянно на разходка своя асистент - пастир, или в случай че го прави това са по-малко случаи. Едно австралийско келпи няма да бъде задоволително обгрижено във връзка с двигателна интензивност, даже да бъде оставено да тича няколко часа към игрището.

Ако след това бъде затворено в апартамент, то може да се трансформира в същинско злополучие. Разхвърляно и палаво, или депресирано куче и изпадащо в маниакални положения - по този начин може да наподобява австралийското келпи, в случай че живее в урбанизирана градска среда.

 Келпи

Истинската грижа за австралийското келпи, която ще го направи щастливо куче на благополучен притежател и да живее във плантация или огромна къща с обстойно пространство, измежду работещи на полето хора, на които то е асистент.

Добре е келпи да има личен дом, а стопаните му да имат животни, които хранят и гледат. Затова тази порода куче е уместно главно за живот във фермерски дом. То ще бъде пламенно и работливо в такава среда от ранна възраст до края на живота си.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР