Сред многолюдното птиче царство има много представители, известни с красивото

...
Сред многолюдното птиче царство има много представители, известни с красивото
Коментари Харесай

Райска птица

Сред многолюдното птиче царство има доста представители, известни с красивото си пъстро оперение. Само за една от тях обаче хората са избрали приказно име - райска птица, която някои биха сравнили с паун, фазан, гугутка или пък папагал.

Какво е предиздвикало индивида да назова тъкмо тази красива птица по този начин? Може би освен будещият удивление тип на птицата е причина, а и държанието на мъжкия, който омайва женската с чудноват танц.

Райската птица е едно от невероятните естествени творения и опознаването на този неин подарък е методът да оценим креативния талант на природата.

История на райската птица

Райските птици удивителни с визията си пернати, членове на семейство Paradisaeidae от разреда на Врабчоподобните - Passeriformes. Семейството се състои от 42 типа, разпределени в 15 рода.

По-голямата част от родовете райска птица се срещат в Папуа Нова Гвинея и Източна Австралия.

В продължение на доста години райските птици се третират като тясно свързани с еленските птици, т.е. причисляват ги към фамилията на кокошките. Сега се счита, че двете фамилии са отдалечени.

Най-близките еволюционни родственици на райската птица са фамилията на враните - Corvidae, мухоловците - Monarchidae и австралийските Struthideidae.

ДНК проучванията дават сведения, че фамилията на тези птици е зародило преди 24 милиона години. Проучването сочи съществуване на 5 клада в фамилията, от които са се обособявали обособените типове.

В хода на еволюционното развиване са се основали и много хибриди, където човеци от разнообразни типове, които наподобяват сходни и имат припокриващ се ареал, се кръстосват.

Когато откривателят Ервин Стреземан открива хибридизацията измежду райските птици той схваща за какво толкоз доста типове са по този начин редки. Много от типовете божествен птици в действителност са хибриди и това пречи на установяване на статуса както на тези птици, по този начин и въвеждане на ред в цялото семейство.

Характеристика на райската птица

Райските птици са тясно свързани с врановите. Имат набитото телосложение, особено за всички вранови и скорците. Имат мощни крайници, даващи им опора, когато кацат по клоните на дърветата.

Варират по размери райските птици, от дребната Кралска райска птица, дълга 15 сантиметра и тежаща 50 грама, до Черната сърпоклюна райска птица, която е дълга 110 сантиметра и тежи 430 грама.

При множеството типове божествен птици опашките на мъжките са по-дълги и по-големи от женските, разликите варират от леки до крайни.

Крилата на райските птици са заоблени и при някои типове структурно модифицирани при мъжките да издават лек тон.Размахът на крилата също варира, от 9 до 24 сантиметра.

Съществуват обилни разлики в фамилията във връзка с формата на човката. Човките могат да бъдат дълги и необятни, или дребни и тънки. Както се случва с размера и телесната маса, при човките също се следи вариране при половете, макар че по-често човката е по-голяма при женските, изключително при тези типове, които се хранят с инсекти.

Тези, които се хранят с плодове и семена, имат по-къс клюн, а хранещите се с ларви и инсекти с тъничък и закривен клюн, кадърен да рови под мъха и дървесната кора.

Разнообразието в оперението сред половете е внезапно и мощно изразено. Половият диморфизъм се е получил заради обстоятелството, че тези птици имат малко естествени врагове, живеят в богата среда и отсъствието на непрестанната потребност от оцеляване подкрепят развиването им в друга посока. Тя се показва в специализиране в комплицирани брачни ритуали, разноцветност на оперението и новости в общественото им държание.

Пъстротата на оперението още веднъж зависи от метода на живот. Някои са моногамни, други са полигамни. Полигамните имат преобладаващо черно оперение с друго количество синя и зелена декорация. Женското оперение е по-семпло и служи повече за прикритие по време на размножителния интервал. Младите мъжки божествен птици се характеризират с оперение, близо до това на женските. Това им обезпечава отбрана против враговете и понижава враждебността от страна на възрастните мъжки, защото половата зрялост при мъжките настава чак кам седмата им година.

Богатството от багри е особено за мъжките екземпляри основно от полигамен вид. Червен, зелен, наследник, жълт, комбинации от разнообразни нюанси красят оперението на мъжките и това ги прави изключително екстравагантни и удивителни като визия.

 Райските птици са доста красиви Снимка: Adith01/pixabay.com

Тези ярки поразителни цветове вършат райските птици едни от най-драматичните и привлекателни в света. Някои мъжки имат кичури или изумително удължени пера, големи шлейфове или други отличителни орнаменти, създаващи поразителната им визия.

Местообитания и разпространяване на райската птица

В центъра на разнообразието от божествен птици е огромният остров Нова Гвинея. Там се намират 34 ендемични типа. В Австралия живеят 4 типа, на Молукските острови още 2 и още толкоз на островите Ару. Най-вероятно разпространяването стартира от Нова Гвинея.

Много типове имат стеснен ареал, по-скоро стеснен вид местообитания, като да вземем за пример междинните гори.

Повечето от тях живеят в тропическата гора, блатата и мъховата гора. Болшинството са самотни жители на дърветата. Няколко типа са регистрирани в крайбрежните мангрови гори. Най-южният тип, райската птица на Австралия, живее в субтропични и мангрови гори. Като група, те населяват както горите, по този начин и откритата савана.

Начин на живот и държание на райската птица

Райските птици имат спокоен метод на живот, защото не се конкурират с други птици и бозайници за храна. Местообитанието им предлага обилие от храна. 30 от общо 42 типа живеят на 1000 до 2000 метра надморска височина.

Мъжките употребяват комплицирани танци, пози и други ритуали, които акцентират външния им тип и показват едно феноменално шоу както пред женските птици, по този начин и за всички хора, които имат редкия късмет да бъдат наоколо. Такива танци може да продължат с часове и при доста типове те заемат забележителна част от времето на мъжкия.

Хранене на райската птица

Плодовете на рода Schefflera са значима част от диетата на най-разпространените типове. Храната на райските птици се господства от плодове и членестоноги, въпреки че одобряват дребни количества нектар и безгръбначни животни. Съотношението на типовете храна се дефинира от типа райска птица.

При някои доминират плодовете като храна, при други преобладават членестоногите. Съотношението зависи от някои аспекти в държанието на типа. Например плодоядните избират да се хранят в горския балдахин, до момента в който насекомоядните се хранят в по-ниските етажи на гората.

Плодоядните са по- обществени от насекомоядните, които са по-уединени и по-териториални.

Райските птици, които ядат най-вече инсекти, въпреки всичко одобряват и плодове. Храненето с плодове е значимо за разпръскването на семена, тъй като те не разграждат семената.

Храненето на райската птица с плодове става, до момента в който птицата е кацнала и мощните крайници идват в помощ, с цел да държи плода комфортно. Това им разрешава да ядат необятен набор от плодове.

Размножаване на райската птица

Повечето типове имат комплицирани ритуали за чифтосване. При някои те съставляват мощно ритуализирани танци. При цялото семейство женските желания са изключително значими при ухажването и държанието на мъжките и движат цялата еволюция на орнаментални комбинации от тон, цвят и държание.

Хибридизацията е присъща най-много при полигамните типове и постоянно хибридите са определяни като обособен тип, което мощно затруднява класификацията на птиците.

Женската на райските птици може сама да отглежда потомството и не се нуждае от непрекъснат сътрудник. Така се е обособил типа на полигамните божествен птици от по-стария моногамен тип, характеризиращ се със едва изразен сексуален диморфизъм, а мъжкия оказва помощ в създаване на гнездото и развъждане на дребните.

Женската райска птица съзрява по-рано от мъжкия, на към 2-3 години. Мъжките стигат до този миг на към 7 години. Преди това те следят възрастните, изучавайки мелодиите и брачните ритуали. Усвояването на техниките е гаранция за сполучливо размножаване при райските птици. Някои изнасят групови осъществявания, други са солови реализатори. Танците им са хореографски издържани и при някои включват по 6 типа придвижвания.

Сезонът на гнездене при райските птици е друг за всеки тип. Женската снася до 3 яйца, които имат непрозрачен нюанс на черупката и петънца, в друг цвят. Инкубацията трае от 17 до 21 дни, а дребните могат да излетят от гнездото след месец.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР