Сред кучетата има такива, които са наследници на най-старите кучешки

...
Сред кучетата има такива, които са наследници на най-старите кучешки
Коментари Харесай

Американски уиндхаунд

Сред кучетата има такива, които са наследници на най-старите кучешки породи, продължени през днешния ден от индивида поради качествата, които са посочили през вековете, само че има и доста нови породи кучета. Те нормално са резултат на селекции, задоволяващи търсенето на тъкмо избрани качества, външен тип и благоприятни условия на животните и се вършат за да се задоволят условия както към визията, по този начин и към спецификите на региона, за който са основани и традициите на популацията.

Благодарение на опциите за селекция през днешния ден има необикновено многообразие от благоприятни условия за избор. Едно от тях е Американският уиндхаунд. Това е едно отлично куче освен за региона на Америка, само че и за всеки фен на животни с забавна и нова визия, съчетана с положителни качества и темперамент.

История на породата Американски уиндхаунд

Тези кучета са порода от напълно скоро, получени са през втората половина на предишния век. Кучето е родственик на уипет и съветски борзой.

На външен тип Американския уиндхаунд наподобява доста на своя съветски братовчед борзой, преследвал вълци в Русия през ХVІІ век. Екзотичният външен тип на борзой, получен при сместване на арабски кучета-преследвачи и татарски хрътки, се следи в оптималната степен и при американския родственик.

Американският уиндхаунд има елегантно тяло, облечено с дълга, вълниста четина. Окраската на козината е разнообразна, като може да бъде както в един цвят, по този начин и в композиция от цветове. Кучетата от породата могат да бъдат видяни компактно оцветени или с маркировка като смокинг, което ги прави да наподобяват като същински джентълмени.

Височината на Американския уиндхаунд варира от 46 до 60 сантиметра, а тежестта им е от 10 до 25 кг.

Главата им е дребна, със заоблени скули и издължена зурла. Тясната и дълга зурла на кучето и издължената външност придават царственост на породата, която толкоз мощно отличава и кучетата борзой, поради което те се трансформират в царски подарък за чужденците от Русия.

Ушите и очите на Американски уиндхаунд са дребни и придават на кучето стилен тип.

 Руски Борзой

Вратът на уиндхаундът е пай, само че гръдният му панер е необятен, крайниците му са слаби и мускулести, а опашката е дълга и с бухнала четина. С атлетичното си и добре развито тяло уиндхаундът показва същия добре реализиран баланс сред мощ и мощ на мускулатурата, съчетани с елегантност и грациозност, присъщи за другия му сходен родственик - уипета. Скоростта и работоспособността са също две присъщи общи черти на двете сходни породи.

Характер и държание на Американски уиндхаунд

Американския уиндхаунд е доста обществено животно. То е другарски настроено и игриво куче, което се привързва мощно към стопанина си. В негово лице индивидът има доста благ и влюбчив домакински другар и придружител.

Лекият и мил темперамент на Американски уиндхаунд, комбиниран с висока просветеност, разрешават кучето да бъде отглеждано и от начинаещи притежатели и хора с дребни и шумни деца в фамилията, тъй като уиндхаундът ще им бъде приятел в игрите. Тъй като е прекомерно доверчиво творение обаче, той не става за куче-пазач.

Американския уиндхаунд е нежно, търпеливо и толерантно куче, което се привързва елементарно и може да съжителства с хора в апартамент или с други животни. То обаче е доста сензитивно и се нуждае от схващане, поощрение и похвали, депресира се елементарно от жестоко отношение.

Породата е тиха, не лаят през причина, а единствено в случай че са уплашени. Затова са подобаващи животни за апартамент. Уиндхаундът обича да взе участие в живота на фамилията, измежду което живее и обича всичките му членове, а не се привързва единствено към един.

Обучение на Американски уиндхаунд

Поради вродената им просветеност Американсите уиндхаунди се упражняват и образоват елементарно. Те бързо възприемат командите за кучета и ги извършват лекост, само че имат потребност да бъдат хвалени и награждавани за триумфите си. Те могат да изградят мощна връзка със стопанина си, в случай че работи търпеливо с тях.

Трябва да се знае, че елементарно могат да се изплъзнат от мотива си и по тази причина е належащо деликатно да се сортира мотива, на който ще се води кучето. Това куче, сходно на своя непосредствен родственик, уипета, не понася грубото отношение, и в случай че се демонстрира такова към него образованието на Американски уиндхаунд ще се провали изцяло.

Тъй като е отличен спринтьор като всички хрътки, Американският уиндхаунд е подобаващ за присъединяване в кучешки надпревари за тичане с трудности и може да бъде обучавано за участия в тях.

Заболявания при Американския уиндхаунд

Породата е със относително добър здравословен статус. Най-често срещаните при кучетата костни и ставни болести като дисплазия на тазобедрената става и отичане са необичайност, само че някои от кучетата демонстрират алергия към медикаменти. Има редки случаи са крипторхизъм, пъпна херния и синдром на лотос плюс глухота и катаракта в преклонна възраст.

Тези кучета са много дълголетни. Средната дълготрайност на живот при Американски уиндхаунд е 18 години.

Хранене на Американски уиндхаунд

 Американски уиндхаунд

Кучетата се числят към едрите породи и имат добър вкус. Трябва да се хранят с по-различно уравновесени храни от дребните породи кучета, които са с бърз метаболизъм. Задължително е да се включат нужните витамини и минерали, в случай че кучето се храни с натурални артикули. Месото, рибата, зеленчуците и млечните артикули са съществени съставки на менюто му. Добре е да се храни Американски уиндхаунд, като храната се разделя на дребни порции за повече приеми.

Грижи за Американски уиндхаунд

Макар че кучето е безшумно вкъщи, то се нуждае от най-малко час разходка дневно, както и огромни открити пространства, с цел да бяга и върви. Не бива да се не помни, че в действителност това куче е хрътка и то инстинктивно ще се втурне да гони плячката, в случай че решат, че нещо, което срещнат, е тяхната плячка. Затова е належащо да се внимава, когато са на открито.

Тъй като козината им е дълга и вълниста, тя изисква постоянни грижи, с цел да остане копринена на досег. Два или три пъти седмично би трябвало да се разресва кучето, а космите сред възглавничките на лапите да се подстригват постоянно.

В интервала на линеене от козината на кучето падат в действителност доста косми. Затова не е уместно развъждането му от хора с алергии. Освен това в този интервал е добре да се подстриже, с цел да се понижи дебелината на килима от кучешки косми вкъщи.

Някои обстоятелства за Американски уиндхаунд

Преди 21 година е основан клубът на породата Американски уиндхаунд към Международното сдружение. Тринадесет години по-късно те са признати в Американския клуб на породите.

В момента екземпляри от породата Американски уиндхаунд се намират в 24 страни по света.

Породата взе участие в интернационалните събития и изяви по света като част от групата на хрътките. Над 40 кучета от породата са се състезавали на интернационално равнище.

Поради прекомерната сензитивност на породата, кучето не може да живее в нервна и напрегната атмосфера, това може да го разболее физически. В това отношение наподобява прекалено много на уипета. И двете породи са за спокойни и ведри стопани.

За да бъде умерено кучето вкъщи, ще оказват помощ честите и продължителни разходки и игри навън, където да гони предмети.

Ако и вие желаете да си вземете такова или сходно куче, вижте нашите разгласи и цени за хрътки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР