Сръбският президент Александар Вучич заяви, че няма да се кандидатира

...
Сръбският президент Александар Вучич заяви, че няма да се кандидатира
Коментари Харесай

Вучич през "Блумбърг": Няма да се кандидатирам за втори президентски мандат


Сръбският президент Александар Вучич съобщи, че няма да се кандидатира за втори президентски мандат през 2022 година, а задачата му е „ да завърши работата “, нужна за влизането на Сърбия в Европейски Съюз до края на настоящия му мандат.

„ Дали ще бъда президент през 2025 година? Няма. Обзалагам се на 99 на 100... Моята концепция е да приключа работата на сегашната администрация през идващите четири и половина години и толкоз “, уточни Вучич в изявление за организация „ Блумбърг “. Той добави, че няма да се връща на премиерския пост.

По думите му той „ ще приготви Сърбия да влезе в Европейски Съюз идващото десетилетие “, като освен това резервира положителните връзки с Русия. Тези връзки Александар Вучич оцени като „ обичайни положителни и другарски “ и акцентира, че те ще останат такива.

Президентът разкри, че до първата половина на април ще направи предложение за Косово, което остава най-голямата спънка по пътя на страната към Европейски Съюз. Той добави, че ще направи предлагането първо в Сърбия, а по-късно пред интернационалната общественост. Вучич не разкри детайлности за предлагането си, само че счита, че то ще бъде „ от решаваща значимост за възстановяване на връзките сред сърбите и албанците “. Сръбският президент счита също, че двете страни би трябвало да са подготвени за компромис. „ Това ще е една от последните благоприятни условия да преодолеем един от най-големите проблеми в района, освен това вечно “, посочи сръбският водач. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР