Азербайджан и Армения директно започнаха делимитирането на границите. Това е

...
Азербайджан и Армения директно започнаха делимитирането на границите. Това е
Коментари Харесай

По модела на СССР. На какво залагат Баку и Ереван?

Азербайджан и Армения непосредствено започнаха делимитирането на границите. Това е единствено първата, само че значима стъпка към окончателното разрешаване на териториалните разногласия. От какво са се управлявали Баку и Ереван при подготовката на взаимен проект за деяние и какво включва той?

Защо в този момент?

Азербайджан и Армения започнаха да приказват съществено за дефинирането и физическото обозначаване (делимитация и демаркация) на границата след войната в Карабах през 2020 година Но държавните комисии за взаимоотношение по този проблем бяха основани едвам през 2022 година

Работата вървеше постепенно: страните не можеха да решат върху кои карти да се съсредоточат. Армения настояваше за версията от 1975 година Азербайджан не беше удовлетворен от това: там не желаеха да върнат някои региони, окупирани през май 2021 година и септември 2022 година

През май 2023 година ръководителите на двете страни оповестиха взаимно признание на териториалната целокупност. По-късно арменският министър председател Никол Пашинян удостовери, че Нагорни Карабах е част от Азербайджан. От януари тази година непризнатата република е публично ликвидирана. Това даде нов подтик на договарянията.

През април, на осмото съвещание на държавните комисии по делимитация, те „ авансово се споразумяха за прекосяването на избрани сектори от граничната линия сред селищата Баганис (Армения) и Баганис Айръм (Азербайджан), Воскепар (Ар) и Ашаги Аскипара (Аз), Киранц (Ар.) и Хейримлъ (Аз.), Беркабер (Ар.) и Къзъл Каджили (Аз). " Преди това всички те в действителност са били част от региона на Тавуш в Армения.

Целта е тези региони да бъдат приведени „ в сходство със законно годната междурепубликанска граница, съществувала в границите на Съветския съюз по време на разпадането му “.

Взаимен " градивен метод "

Така основата за разграничение беше Декларацията от Алма-Ата от 1991 година, че Съюз на съветските социалистически републики ще се разпадне след образуването на Оперативно-наблюдателно дело. Освен това се приказва за „ териториалната целокупност и неприкосновеността на съществуващите граници “ на някогашните руски републики. Армения към този момент се е позовавала на този документ. Когато обсъждаха картите от 1975 година, специалистите означиха: посочените там граници не са се трансформирали до 1991 година и затова би трябвало да се разчита на тях.

В същото време Алиев, разяснявайки априлското решение на комисиите, уточни, че Азербайджан е предложил делимитацията. Той обаче означи „ градивния метод “ и от двете страни.

И добави, че сега единствено 10-12 километра от границата могат да се смятат за делимитирани. Общата дължина е от 996 до 1007 километра, според от източника на данни. Следователно прехвърлянето на четири села е единствено началото.

„ Описанието на секторите от граничната линия ще бъде направено, като се вземе поради изясняването на координатите въз основа на геодезични измервания на земята “, разяснява арменското външно министерство. Данните ще бъдат документирани в обособен протокол, който би трябвало да бъде подписан до 15 май. Освен това до 1 юли възнамеряват да одобрят плановете за устав за взаимната активност на комисиите. В документа ясно ще бъде дефиниран правилото на следване на Декларацията от Алма Ата. Тогава те ще договорят процедурата за делимитация на всички останали сектори от границата. А също и въпросът за анклавите и ексклавите.

До цялостното привършване на процеса посочените в протокола линии (между посочените осем обитаеми места) се смятат за разграничени. Охраната ще бъде трансферирана на граничните войски.

Ерата на беззаконието би трябвало да завърши “

До 26 април Армения и Азербайджан към този момент бяха сложили минимум 20 гранични стълба. Разминирането и геодезическите измервания не престават.

Не всички в Армения са удовлетворени от това. Говори се за изменничество на ползите на жителите на Тавуш и други гранични региони. Протестиращите блокират пътища, палят огньове и скандират антиправителствени лозунги. Някои бяха арестувани, в това число в Ереван.

„ Армения се съгласи да върне четири села в Азербайджан, които са били окупирани от 90-те години на предишния век “, акцентира преди този момент представителят на азербайджанското външно министерство Айхан Хаджизаде. И кабинетът на Пашинян трябваше да даде уточнения по сензитивна тематика: „ Азербайджан получава две села и половина, защото Къзъл-Хаджили, забележителна част от Ашаги-Аскипара преди този момент бяха под контрола на Баку, а Република Армения понижава рисковете, свързани с делимитацията и сигурността на границите. "

Премиерът също се опита да изглади обстановката: „ Нашата цел е вие да кажете: „ Леле, добре, че Азербайджан е на 50 метра, ще търгуваме с него. “ Алиев също показва доближаване. „ Армения евентуално може да бъде реципиент на азербайджански газ “, допусна той на 25 април. „ И от позиция на близостта, от позиция на инфраструктурата, несъмнено, този тип съдействие би било естествено ”, добави той.

„ Хора, извинете ме, само че дано признаем, че през последните 30 години живеехме в условия на безвластие, в този момент споделяме: ерата на беззаконието би трябвало да свърши – както от наша, по този начин и от тяхна страна “, добави Пашинян.

Процесът ще е дълъг

„ Официалната причина за претенциите на Ереван към ОДКС беше, че ние отказахме да подкрепим Армения в конфликтите на границата с Азербайджан по една единствена причина – не беше ясно коя е границата на място “, припомня политологът Андрей Суздалцев: „ От Ереван бяха направени доста прочувствени изказвания, в това число предложение самата Русия да признае руските граници на републиките. “

Емоциите са овладени, само че остава най-малко един сериозен проблем. „ Границата е доста объркваща на няколко места, където наподобява, че е наред, внезапно се открива малко азербайджанско населено място, както да вземем за пример сред Киргизстан и Таджикистан, които също към момента не са го приключили. Ще има доста компликации ”, споделя специалистът.

Въз основа на опита от Ферганската котловина страните се пробват да създадат границата по-ясна и елементарно контролируема. Но това провокира неодобрение в Армения.

„ Всяко разграничаване е доста сложен, нежен, дълъг развой “, припомня старши откривател от РАН Станислав Причин. „ Що се отнася до Армения и Азербайджан, в този момент има цялостен комплекс от значими фактори в при по-очевидните и по-малко противоречиви територии въпросът е решен и стълбовете са на място.- Това в действителност е демаркация, идващ стадий ”, добави той.

Трудности основават и вътрешнополитическите събития, реакцията на популацията и опозицията, добавя специалистът. Засега най-важното е, че Баку и Ереван се отърваха от главните пречки, които пречеха на делимитацията. И във всеки случай няма да се завърши скоро.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед14519Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед19571Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед13143Доц. Валери Жаблянов: Левицата в Европа и в България би трябвало да се разгласи против растящата милитаризацияАлтернативен Поглед11790Доц. Валери Жаблянов: Управляващи и съпротива не са в положение да предложат друга държавна политикаАлтернативен Поглед27986 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед130868Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед90352Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагера  Николай Марков, патогенните процеси, Евросъюз, федерация  Николай Марков, патогенните процеси, Евросъюз, федерация
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР