Сръбският президент Александър Вучич призова сърбите в Косово да не

...
Сръбският президент Александър Вучич призова сърбите в Косово да не
Коментари Харесай

Вучич призова сърбите да не напускат Косово

Сръбският президент Александър Вучич прикани сърбите в Косово да не напущат земята, на която живеят от епохи. Той съобщи това по време на посещаване в манастира Банска в Косово.

„ Моето обръщение към сърбите в Косово и Метохия се състои в това, че те би трябвало да се оправят с компликациите и да останат по своите родни домове “, сподели Вучич. „ Сръбската страна е пособия и ще продължи да оказва помощ още повече в бъдеще. Няма да изоставим нашите земи, където сме живели постоянно “, добави сръбският президент.

Вучич означи, че сръбското държавно управление поддържа 170 плана в 42 църкви и манастири в Косово. „ Продължаваме да оказваме помощ на нашите сънародници в Косово и Метохия да усилят техния брой и да запазят своето имущество и благосъстоятелност там. Искам да благодаря на всички сърби в Косово и Метохия за тяхната храброст, непримиримост и воля да пазят своята татковина Сърбия и своите фамилии “, акцентира той.

Двудневната аудиенция на Вучич в Косово минава на фона на убийството в Косовска Митровица на сръбския политик Оливер Иванович. През първата половина на днешния ден той посети манастира Банска в северната част на Косово, след което ще замине за Косовска Митровица, където ще се срещне с поданици на града. Вучич има намерение да постави венец на мястото, където беше погубен Иванович.

Тази вечер сръбският президент ще дойде в покрайнините на Прищина, където ще посети манастира Грачаница. Около него има сръбски анклав, в който живеят 835 сърби.

Вторият ден от визитата ще бъде закрит за медиите.

Косово разгласи своята самостоятелност през февруари 2008 година Тя е приета от множеството страни-членки на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Едно от главните условия за приемането на Сърбия в Европейски Съюз е признаването на независимостта на Косово от Белград и уреждането на противоречивите въпроси. /БГНЕС и ТАСС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР