Сръбският президент Александър Вучич очаква страната му да се присъедини

...
Сръбският президент Александър Вучич очаква страната му да се присъедини
Коментари Харесай

Вучич: Край на преговорите с ЕС до 2024 г., членство - 2026

Сръбският президент Александър Вучич чака страната му да се причисли към Европейския съюз до 2026 година. Това разгласи той пред кореспонденти след договаряния с европейските водачи в Брюксел.
" Очаквам завършек на договарянията с Европейски Съюз през 2024 година, участие до 2026 година ", цитира президента РТС.
В края на своето изказване пред пресата той повтори, че " има вяра, че Сърбия ще получи публично удостоверение за привършване на договарянията с Европейски Съюз през 2024 година "
Отговаряйки на въпрос по отношение на провалилите се съвещания във Вашингтон с представители на Косово, Вучич съобщи, че договарянията сред Белград и Прищина ще се възобновят " след две-три седмици ".
По време на визитата си в Брюксел той се срещна с Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, еврокомисаря по въпросите на разширението и политиката на съседство Оливер Вархели и специфичния представител на Европейски Съюз за разговора Белград-Прищина Мирослав Лайчак.
Преговорите за влизането на Сърбия в Европейския съюз започнаха през януари 2014 година Външната политика на Белград планува тази процедура да се реализира при опазване на другарски връзки с Русия и Китай, както и при развиване на връзките със Съединени американски щати. Сърбия има намерение да поддържа боен неутралитет, като отхвърля да се причисли към НАТО и други блокове. Тази позиция е подложена на критика на Запад: на Белград неведнъж се обяснява, че европейска интеграция е допустима единствено в случай че бъде приета независимостта на Косово и се прекратят другарските връзки с Москва.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР