Сръбските косовари блокираха без видима причина пътища в северната част

...
Сръбските косовари блокираха без видима причина пътища в северната част
Коментари Харесай

Ще подпали ли пак Сърбия война на Балканите?

Сръбските косовари блокираха без забележима причина пътища в северната част на страната. Съединени американски щати и Русия също се намесиха в спора

Първо провокира безредици, а след това играе ролята на значим стабилизатор: политическата режисура на сръбския президент Александър Вучич постоянно следва еднакъв модел. В неделя по разпореждане на Вучич в Северно Косово още веднъж се подвигна звук. В северния косовски град Косовска Митровица завиха сирени, а локалните сърби блокираха главните пътни артерии към сръбската граница. Те просто оставиха камионите на пътя, разяснява в собствен разбор Die Zeit, написа.

Освен това се създават и подобаващи фрагменти, като да вземем за пример банери с надпис „ Добре пристигнали в Съюза на сръбските общини " - със сръбското редуциране ZSO. Това явно имаше за цел да подчертае, че Сърбия в действителност ръководи в северната част на Косово и че би трябвало да се пазим от тези сили. Самият Вучич преди този момент сподели по малкия екран дребна фотография, на която държавните граници на Косово са изобразени със сръбското знаме. Държавният глава даже заплашва косоварите: " Ако те не желаят да запазят мира, Сърбия ще победи “.

Само че: до този миг нямаше никакви признаци на разкол. Правителството на Косово единствено се е подготвило за новите разпореждания за потребление на регистрационните номера на колите и персоналните карти, които трябваше да влязат в действие в понеделник. Според тях сръбските жители, които пътуват до Косово, би трябвало да заменят паспорта си с краткотрайна персонална карта за периода на визитата си. Тази персонална карта е годна за 90 дни и може да се употребява в държавните институции в Косово. Новият правилник се основава на правилото на взаимност, защото Сърбия към този момент е наложила сходни условия на косовските жители, които посещават прилежащата страна, разяснява в собствен разбор Die Zeit.

Сърбия желае сръбски паралелни структури в Косово

Освен това занапред нататък колите със сръбски регистрационни номера на жители на Косово би трябвало да бъдат сменени с локални регистрационни номера. Но Вучич и шефът на сръбската работа за Косово и Метохия Петър Петкович не са съгласни с тези нови разпореждания, макар че те подхождат на едно от споразуменията сред Косово и Сърбия. Анулирането на сръбските персонални карти, както и пререгистрацията на регистрационните номера, е недопустимо за Белград, сподели Петкович.

Много сърби в Косово към момента употребяват автомобилни номера и персонални карти, издадени в Сърбия. Косово - някогашна самостоятелна провинция в границите на Югославия - се разгласи за без значение през 2008 година вследствие на войната в Югославия, само че Сърбия в никакъв случай не го е признавала. Поради това тя си резервира правото да поддържа паралелни структури за сърбите, живеещи в Косово. Повечето косовски сърби живеят в северната част на страната.

Заради заканите от Белград и блокирането на пътищата от локалните сърби представители на Съединени американски щати и Европейски Съюз се намесиха още в неделя, с цел да облекчат обстановката. След това косовското държавно управление разгласи, че новите разпореждания ще бъдат отсрочени с 30 дни. Мирослав Лайчак, специфичен представител на Европейски Съюз за разговора сред Белград и Прищина, приветства решението, само че добави: „ Европейски Съюз чака всички блокади на улици да бъдат отстранени неотложно “. Посланикът на Съединени американски щати в Косово Джефри Ховениър явно е съумял да убеди косовското държавно управление. По създание западните държавни управления не възразяват против косовските договорености. 

Въпреки политическите ограничения обаче косовските управляващи и интернационалните сили на НАТО KFOR към този момент участват все по-често: в неделя покрай моста на река Ибар в северния косовски град Митровица можеха да се видят повече косовски полицейски елементи и елементи на военната задача KFOR, както и полицията на KFOR (осигурена от италиански карабинери). KFOR предизвести, че е „ подготвена да се намеси, в случай че стабилността е застрашена ". За тази цел след това косовските управляващи затвориха и двата гранични пункта със Сърбия и към този момент не бе допустимо да се напуща страната или да се влиза в нея.

Напрежението се изостри от слуховете в обществените медии, че към този момент има пукотевица. Косовската полиция обаче смекчи тона. „ На няколко места в северната част на страната е имало единствено изстрели и не трябва да се поддаваме на подправени вести “, разясни тя. В неделя обаче техническият въпрос за автомобилните номера и персоналните карти закупи геополитическо измерение, защото се изрекоха представители на Русия и Украйна. Руското външно министерство съобщи, че новото разпореждане на косовските управляващи „ съставлява още една стъпка към прогонването на сръбското население от Косово ". Украинският политик Олексий Гончаренко написа в Twitter: „ Ако Сърбия нахлуе в Косово, би трябвало да защитим косоварите ".

Позоваване на съветската военна агитация направи и сръбският политик Владимир Джуканович от ръководещата партия СНС. В неделя той написа в Twitter, че Сърбия е била принудена да „ денацифицира " Балканите. В понеделник Джуканович съобщи, че просто се е „ пошегувал ". Притеснения провокира и фактът, че в неделя сръбското министерство на защитата разгласи, че сръбската войска не е навлязла в Косово - като че ли това е най-малкото допустима алтернатива.

Бунтовете не са първите

А министър председателят на Косово Албин Курти назова Вучич и Петкович подбудители на " протестите ", като съобщи, че блокирането на пътищата и стрелбата са били „ нападателни " и авансово планувани в Белград и Рашка. Президентът на Косово Вьоса Османи също съобщи, че барикадите са били издигнати по заповед на Вучич. Правителството в Белград в действителност упражнява надзор над доста сърби в Северно Косово и случаят през уикенда не е първият.

От 2014 година насам, когато следената от Белград партия „ Сръбска листа " завоюва локалните избори в Северно Косово, бяха осъществени десетки набези против косовски сърби. Мишени са политици, членове на полицията и силите за сигурност, публицисти, предприемачи, държавни чиновници и видни персони, които предизвикват доближаването с албанците. Очевидната цел е да се подсигурява, че Северно Косово няма да бъде интегрирано в косовската страна, и да се сплаши локалното население.

На всеки няколко години в Северно Косово се издигат барикади или се подпалват гранични колиби. През 2011 година да вземем за пример беше запален контролно-пропускателният пункт Ярине; през 2017 година Сърбия предизвика, като изпрати пропагандни материали в Косово; през есента на 2021 година локални сърби блокираха два гранични пункта в Северно Косово, тъй че да не могат да минават транспортни средства. И тогава ставаше дума за регистрационните номера
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР