Сръбските граждани избират днес президент, парламент и местни органи на

...
Сръбските граждани избират днес президент, парламент и местни органи на
Коментари Харесай

В Сърбия се провеждат парламентарни, президентски и частични местни избори

Сръбските жители избират през днешния ден президент, парламент и локални органи на властта в няколко общини, в това число в Белград. Парламентарните избори са свикани единствено година и половина след сформирането на актуалното държавно управление. Гласуването през юни 2020 година бе бойкотирано от главните опозиционни партии, съгласно които не е имало условия за почтен избор.

Над 6,5 милиона сърби ще могат да упражнят правото си на глас в над 8000 секции, избирайки всред 19 листи и осем претенденти за президент. В чужбина има открити секции в 34 страни. Избирателните секции отвориха в 07.00 часа през днешния ден и ще затворят в 20.00 ч. Дотогава в действие е предизборното безмълвие, което стартира през нощта на четвъртък против петък.

Изборите ще бъдат следени от локални и задгранични наблюдаващи от Организацията за сигурност и съдействие в Европа, Съвета на Европа и от представители на парламенти от няколко страни. Републиканската изборна комисия посочи, че броят на наблюдаващите е рекорден – 5218.

Предварителните резултати могат да се чакат в късните часове след затварянето на изборните секции, а окончателните - 96 часа след привършване на изборния ден. Социологическите изследвания сочат, че най-вече гласове ще завоюва ръководещата Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич, след нея се подрежда опозиционната коалиция „ Обединена Сърбия “, следвана от Сръбската социалистическа партия.

Изборният предел е 3%, като съгласно анкетите той най-вероятно ще бъде преминат и от обединението от екологични организации Морамо (Трябва), консервативната обединението НАДА (Надежда) и дясната партия Заветници. В конкуренцията за държавен глава на Сърбия съгласно анкетите води сегашният президент Вучич, следван от претендента на „ Обединена Сърбия “ Здравко Понош, някогашен шеф на генералния щаб на сръбската войска.

Унгарците също гласоподават през днешния ден на парламентарни избори след напрегната акция, доминирана от войната в Украйна. Партията ФИДЕС на ръководещия от 12 години министър председател Виктор Орбан има лек превес, само че е застрашена от обединената за пръв път съпротива. Тя е посочена за победител в изследванията на публичното мнение, само че преднината ѝ е дребна и 58-годишният Орбан в никакъв случай не се е сблъсквал с такава неустановеност, настояват анализатори.

Неговият противник е 49-годишният кмет на дребен град в югоизточната част на Унгария Петер Марки-Зай.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР