Сръбски националисти отбелязаха „Деня на освобождението на Босилеград от българската

...
Сръбски националисти отбелязаха „Деня на освобождението на Босилеград от българската
Коментари Харесай

В Босилеград отбелязаха края на българската фашистка окупация

Сръбски националисти означиха „ Деня на освобождението на Босилеград от българската фашистка окупация”. Представителите на локалната организация Съюз на бойците на народноосвободителната война са положили венец на така наречен партизанска чешма в центъра на града.

За честването осведомиха от българския Културно-информационен център в Босилеград.

България отдава респект към починалите в Първата международна война

Орешарски откри монумент на Левски в Сърбия

Честването е на датата 8 септември 1944г. По това време в България влиза армията на Съюз на съветските социалистически републики. След промяната на властта у нас Западните околности, включително и Босилеград, са върнати и влизат в състава на новата федерация Югославия. След разпадането й остават в Сърбия.

Много хора в Босилеград и до ден сегашен се дефинират като етнически българи. Те са представлявани и от КИЦ „ Босилеград”.

Според ръководителят на центъра Иван Николов на 8 септември 1944 в Босилеград „ не се е случило безусловно нищо” и отбелязването му се прави за „ провокиране и опасност към всички родолюбиви и просветени българи в Босилеград”.

Самата „ партизанска чешма” е издигната през 2006г. с разрешение на кмета Васил Захариев. Само година преди този момент на метри от нея е вдигнат монумент на Васил Левски.

„ Още тогава беше ясно, че това се прави за провокиране на антибългарски усеща и реализиране на „ идеологически баланс “ в отговор на появяването на паметника на Левски “, се споделя още в днешното известие на Културно-информационния център „ Босилеград “.

„ Идеологическата режисура за „ освобождението на Босилеград от „ българската фашистка окупация “ се влачи още от времето на комунистическа Югославия и е цялостен исторически фалшификат”, гласи още анонса на центъра.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР