Спрете да се лишавате“ е първият по рода си наръчник

...
Спрете да се лишавате“ е първият по рода си наръчник
Коментари Харесай

Спрете да се лишавате, или как ядем пържени картофи, без да изпитваме вина

" Спрете да се лишавате “ е първият по рода си справочник за по-добър живот, който трезво и научно обосновано ни споделя, че обсебването от здравословните рекомендации, с които непрекъснато сме заливани, е нездравословно за нас, за нашето тяло и за душeвността ни.

Без да е последна, лъженаучна или подвеждаща тази къса книга ни учи, че най-голямата щета не са пържените картофи, десертите или пиенето с другари, а виновността, която изпитваме след тях.

Или откакто сме кривнали, даже мъничко, от правия път, предначертан от диетолози и здравни консултанти. Автор е френският доктор проф. Давид Хаят, приет експерт по онкология в Европа, чиито книги са международни бестселъри.

„ Спрете да се лишавате “ излиза по книжарниците на 3 ноември с логото на изд. „ Кръг “ – в превод на Гергана Соколова и с корица от Биляна Славкова (Kontur Creative). Новата книга на български на проф. Хаят е дълго и нетърпеливо чакана от родните читатели, които добре познават неговата работа и философия. Лекарят е неведнъж представен по въпросите за битката с тютюнопушенето и рака.

В „ Спрете да се лишавате “ проф. Хаят опровергава здравните легенди и разкрива истините зад тях. Коментира всички въпроси, които ни терзаят и за които чуваме спорни отзиви. Но най-важното – той е лекарят, уловил рисковата нова наклонност в обществото, която макар положителните си планове, в действителност ни лимитира и потиска:

„ Стигнали сме до такава степен, че изпитваме всеоб­що възприятие на виновност, заради което никой не смее да си отхапе един милфьой или да си бодне пържен картоф, без да изпадне в суматоха. Това общество е издигнало страха във все­могъща доктрина.

Най-дребното изложение на предпочитание или мъничко независимост в метода ни на живот незабавно биват посочени с пръст. И още по-лошо – в обществените мрежи мнозина мислители и нови гурута ни натрапват проповедите си. Свързаните със здравето директиви са толкоз настоятелни, че ние изцяло сме изоставили сериозния си дух. Можем единствено да се съгласим и да се подчиним на новия диктат – хигиенизма. “



В „ Спрете да се лишавате “ проф. Хаят дефинира седемте дребни гряха, с които в действителност вредим на себе си: заседналия живот, слънцето, алкохола и тютюнопушенето, лакомията, екраните и солта.

Той разяснява в детайли истините и лъжите, които чуваме за тях, като дава упътвания за по-доброто „ съжителстване “ с пороците.

На тях лекарят опълчва „ пет скъпоценни ангели храни­тели “: смехът, сънят, положителното действие на микробиота ни, страстите и секса.

В края на ревюто си френският създател дава косвена здравна консултация на читателите. Помага ни да създадем собствен персонален здравен профил, съпоставяйки се с четирите групи, които той разграничава. Опреде­лянето на нашата група разрешава да владеем по-добре личните си благоприятни условия и по този начин да практикуваме автопревенция.

Но най-сигурната отбрана съгласно него проф. Давид Хаят е да живеем по-добре със самите себе си. Той стимулира решението си да напише тази книга като „ израз на уважение­то, което ви дължа като доктор. Лекар, който ви приема такива, каквито сте, с цел да можете отсега нататък да се грижите за здравето си, без да се лишавате. Не чакайте – доставете си наслаждение! “.

Проф. Давид Хаят (р. 1956) е френски доктор, началник на онкологичното поделение на парижката болница „ Питие-Салпетриер “ от 1990 година, професор в университета „ Пиер и Мария Кюри “ и асоцииран професор в онкологичния център „ М. Д. Андерсън “  в Хюстън, Тексас.

Той провежда Световната среща на върха към ЮНЕСКО по въпросите на раковите болести, инициира Парижката харта против рака и управлява Френския народен институт по ракови заболявания от 2004 до 2006 година Давид Хаят е джентълмен на Почетния легион и пълководец на Ордена на Британската империя. Книгите му са международни бестселъри.

 
 
 
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР