Спорове за всяко място, независимо дали е за кандидат за

...
Спорове за всяко място, независимо дали е за кандидат за
Коментари Харесай

ПП и ДБ разделени: Спорят за всяко място, независимо дали за общински съветник или кмет

Спорове за всяко място, без значение дали е за претендент за кмет, или за общински консултант, към момента разделят “Продължаваме смяната ” и “Демократична България ”, пишат от “24 часа ”.

9 дни преди крайния период, в който партиите и обединенията би трябвало да се записват в ЦИК за присъединяване в локалните избори, двете обединения не престават да нямат изясненост по какъв начин ще се явят – дружно в национална коалиция или ще си партнират единствено в избрани общини.

Напрежението сред Политическа партия и Демократична България продължава да е доста мощно, а боят е безусловно за всяко място в листите, разкриха осведомени. Стигнало се е до такава степен двете обединения да си мерят електоралното наличие във всяка община като мотив кой какъв брой избираеми места за общински съветници да има.

Преговорите не престават, като част от работната група от страна на Политическа партия били Лена Бориславова, която е в напреднала бременност, Калина Константинова и Настимир Ананиев, а от Демократична България – Ивайло Мирчев и Кристина Петкова.

Единствено в София от Политическа партия и Демократична България към този момент са издигнали общ претендент – Васил Терзиев.

В множеството от останалите регионални градове и двете обединения имат свои любимци и към момента спорят в кой град кого да повдигнат.

Като най-драматична и даже патова разказват депутати обстановката в Бургас. Там от Политическа партия към този момент издигнаха съдружния си сътрудник Константин Бачийски. Водената от него партия СЕК даде регистрацията си за първото явяване на “Промяната ” на избори през 2021 година и беше мандатоносител на държавното управление на Кирил Петков.

От Демократична България обаче не одобряват Бачийски, а Ивайло Мирчев даже към този момент разгласи през фейсбук, че техният претендент ще е депутатът Димитър Найденов.

“Има напрежение, доколкото съответните партии държат на своите претенденти. Самите претенденти са амбициозни персони, които също желаят да опитат за кмет, имат упоритостта да ръководят Бургас. Това прави нещата много сложни, само че все пак се надявам да има обединена кандидатура ”, разяснява преди дни депутатката Даниела Божинова.

Тя призна още, че даже и да се стигне до обща кандидатура, мъчно ще бъде формирана възможна обща листа за общински съветници. “ПП държат да имат повече и по-предни места в листата, въпрос на договаряне ”, повдигна завесата от кухнята на договарянията Божинова, която е народен представител от квотата на Демократична България. Трудно ще бъде реализирано съгласие и в Пловдив, където и двете обединения имат свои претенденти.

Там от “Промяната ” не одобряват претендента на Демократична България Манол Пейков. Издателят и сегашен народен представител влезе в Народно събрание с 4435 персонални преференции и стана прочут с акциите си в поддръжка на потърпевшите от войната в Украйна, като изпрати там даже генератори за ток.

Хората на Кирил Петков обаче са си харесали преподавателя по математика и информатика в Пловдивския университет проф. Ивайло Старибратов. Той беше шеф на Математическата гимназия и е апетитен за безспорна фигура в града. Беше в листата за общински съветници на Демократична България през 2019 година и народен представител в 46-ото Народно събрание от същата групировка, само че не е член на нито една от партиите в дясната коалиция.

Ако в последна сметка сред Политическа партия и Демократична България се реализира единодушие Старибратов да е претендент за кмет, то Манол Пейков ще е лидер на листата за съветници, разкриха осведомени.

Отделни претенденти двете обединения имат към този момент и за други регионални градове.

Във Варна откъм Политическа партия се спряга името на някогашния регионален шеф от кабинета “Петков ” Благовест Коцев. Според осведомени кандидатурата му не срещала утвърждение от самия Кирил Петков, само че локалната конструкция на “Промяната ” държала на него. Окончателно решение към момента няма.

От Демократична България пък в морската столица спрягат името на Стела Николова, която е и дълготраен общински консултант. В момента тя е народен представител, като влезе в Народното събрание с над 3800 преференции.

В Русе също загряват представители на двете обединения. За претендент на Политическа партия се спряга някогашната депутатка Рена Стефанова, която е работила дълги години с някогашния транспортен министър в кабинета “Петков ” и притежател на “Еконт ” Николай Събев. От Демократична България загрява депутатът Иван Белчев. В дунавския град се приказва, че даже и да имат обособени претенденти, Политическа партия и Демократична България може би ще се явят с обща листа за съветници.

Същата е обстановката и в Кърджали, където двете обединения са се разбрали за обща листа, само че още нямат претендент за кмет.

В Стара Загора също още бистрят каква да бъде формулата за изборите. “Преговорите не са финализирани, поставят се старания да се явим дружно ”, призна шефът на общинарите от Демократична България там Димитър Чорбаджиев.

Запознати разкриха, че от “Промяната ” са взели решение да не поддържат сегашния кмет на Перник Станислав Владимиров за нов мандат, откакто ГЕРБ обществено застана зад него.

17 партии и 3 обединения към този момент са подали документи в ЦИК, стана ясно пък във втория ден от регистрацията за изборите на 29 октомври.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР