Според юристи, дори и да бъде задвижена процедурата, Радев не

...
Според юристи, дори и да бъде задвижена процедурата, Радев не
Коментари Харесай

Събраха 67 подписа за вот на недоверие

Според адвокати, даже и да бъде задвижена процедурата, Радев не е задължен да се съобрази с нея
Президентът да смени служебния министър председател Димитър Главчев, упорстват от Българска социалистическа партия, “Възраждане ” и Има Такъв Народ

Има Такъв Народ давали политически знак

Българска социалистическа партия, “Възраждане ” и Има Такъв Народ събраха 67 подписа за избор на съмнение към служебното държавно управление и желаеха президентът Румен Радев да смени служебния министър председател Димитър Главчев.

“Служебният кабинет на Главчев е подправено длъжностен. Подлагаме на подозрение честността на изборите ”, разгласи шефката на социалистите Корнелия Нинова.

Тя изясни, че желаният избор на съмнение е поради “нарушаване на духа на Конституцията ” и “изпълняване на политическа воля ”. “Главчев е политическо лице, той е просто послушко ”, разяснява Нинова. Тя съобщи, че под настояването за избор на съмнение към този момент се е подписал водачът на “Възраждане ” Костадин Костадинов.

Самият Костадинов сподели, че сегашният длъжностен кабинет не може да подсигурява провеждането на почтени избори, по тази причина било редно президентът Радев да образува нов длъжностен кабинет.

Смятаме, че все още решението на Българска социалистическа партия и “Възраждане ” за избор на съмнение към служебния кабинет не е обосновано юридически, разяснява пред публицисти в Народното събрание Павела Митова от Има Такъв Народ. Нейни сътрудници обясниха, че подписите им остават под вота на съмнение като политически знак.

Конституционалисти цитираха решение №20 на Конституционен съд от 1992 година в което е посочено следното: “служебното държавно управление не е обект на парламентарен надзор, който цели реализирането на политическа отговорност ”. Форма на подобен надзор е вотът на съмнение.

Според доцентът по конституционно право Наталия Киселова даже и да станем очевидци на задвижване на процедура по избор на съмнение, тя ще бъде единствено политически инструмент, който няма да има правни последствия и няма да смъкна държавното управление. Киселова означи, че президента не е задължен да се съобрази с това.
Пламен Киров, професор по конституционно право, пред “Труд news ”: Депутатите ще вършат всевъзможни политически фокуси, с цел да се харесат


Да се желае избор на съмнение на служебно държавно управление е нонсенс. Служебното държавно управление не е образувано от парламентарно болшинство въз основата на доверие на парламентарното болшинство към държавното управление. То по тази причина се назовава избор на съмнение.

Служебното държавно управление се образува от президента - няма значение по каква процедура - по остаряла или по нова. И като служебно държавно управление, въпреки и да има настоящ парламент не може да му гласоподава избор на съмнение.

Искането на опозицията за избор на съмнение е доказателство, че изменителните разпореждания на конституцията са извънредно несполучливи. И ние ще следим всевъзможни парламентарни чудеса при един парламент, който отива на избори и огромна част от народните представители ще бъдат претенденти за идващия парламент. И те ще вършат всевъзможни политически фокуси, с цел да се харесат на гласоподавателите. Т. е. изборната акция ще се принесе в Народното събрание, а няма да върви в изборните региони.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР