643 граждани на Таджикистан са били депортирани само от летище

...
643 граждани на Таджикистан са били депортирани само от летище
Коментари Харесай

Над 640 депортирани таджики само от руско летище за 4 дни

643 жители на Таджикистан са били депортирани единствено от летище " Внуково " (въздушен възел Москва) за четири дни. Това оповестява медийната група Азия-Плюс в своя телеграм канал, представен от " Интерфакс ".

Цитират се данни на Министерството на външните работи на Републиката.

" В интервала от 26 до 30 април (в 20:00 ч.) от 3101 таджикски жители , пристигнали на " Внуково ", 643 таджикски жители са били депортирани от съветските управляващи след многодневно задържане без подобаващи условия ", се споделя в известието. 

Отбелязва се, че е взето решение за депортиране на още 117 жители на Таджикистан.

" В момента тези жители също се държат при безчовечен условия в зоните за краткотрайно задържане на летището и чакат превозване до родината си ", се споделя в изказването. Изданието, базирайки се на източник, прибавя, че сходна тежка обстановка се следи и на летищата   " Шереметиево ", " Жуковски " и " Домодедово ".

По-рано Министерството на външните работи на Таджикистан заяви за телефонен диалог сред министрите на външните работи на Таджикистан и Русия Сироджидин Мухриддин и Сергей Лавров, който се организира по искане на съветската страна.

" Особено беше емфатичен краткотрайният темперамент на подхванатите ограничения, тяхната ненасоченост против съответна нация или вяра и последователното нормализиране на ситуацията на контролно-пропускателните пунктове ", отбелязва съветското външно министерство.

 Таджикистан привика съветския дипломат поради отношението на Москва към жителите му
Таджикистан привика съветския дипломат поради отношението на Москва към жителите му

Мария Захарова означи, че сходни стъпки са от краткотраен темперамент

Припомняме, че ден по-рано Министерството на външните работи на Таджикистан привика посланика на Русия в символ на митинг против това, което дефинира като незаслужено отношение към своите жители от страна на Москва. 

В известието на министерството не се загатва твърди че са Таджикистан и са били забъркани в терористичната офанзива против концертната зала " Крокус сити хол " на 22 март.

Таджикското министерство заяви в настрана изказване в неделя, че близо 1000 негови жители, опитващи се да влязат в Русия, са били блокирани на московското летище Внуково от 27 април " без да са им обезпечени подобаващи санитарни условия ".

Според обявеното, 27 таджикистанци са били депортирани, а още 306 са включени в лист с хора, които би трябвало да бъдат депортирани от Русия.

" Такива ограничаващи ограничения се подхващат единствено във връзка с жители на Таджикистан ", се споделя в известието. Десетки таджики също са били блокирани на други летища в Москва, бе добавено.
 Таджикистан опроверга Русия, че набира бойци за Украйна
Таджикистан опроверга Русия, че набира бойци за Украйна

След като таджикски жители бяха задържани за атентата в Русия

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова сподели в понеделник, че Русия краткотрайно е стегнала контрола по границата си като мярка за попречване на тероризма, само че подхваща стъпки за разрешаване на дългите закъснения на границата.

" Ние особено подчертаваме, че сходни стъпки са от краткотраен темперамент и не регистрират националността на идващите в Русия ", сподели тя.

Таджикистан е член на водени от Русия блокове за сигурност и търговия и е хазаин на съветска военна база. от повече от милион таджикски служащи мигранти, работещи в Русия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР