Според вицепрезидента Илияна Йотова, ако няма нова позиция на Скопие

...
Според вицепрезидента Илияна Йотова, ако няма нова позиция на Скопие
Коментари Харесай

Йотова: Ако няма нова позиция на РСМ, заобикаляне на ветото означава да се заобиколи НС -

Според вицепрезидента Илияна Йотова, в случай че няма нова позиция на Скопие или ново предложение на европейските сътрудници, заобикалянето на българското несъгласие за начало на договаряния на Северна Македония за участие в Европейския съюз ще бъде еднакво на заобикаляне на националната позиция по тематиката.

Вицепрезидентът разяснява тематиката пред публицисти при визитата си в Румъния, където участва на честването на 130-годишния празник на Римокатолическата черква „ Св. Троица “ в община Винга, построена от банатските българи.

Преди да станат част от Европейския съюз България и Румъния са изпълнили всички сложени условия и критерии, напомня Йотова:

" Същите критерии в този момент слагаме на всяка една нова страна, която се е запътила към европейското участие. Тук никакви отстъпки не може да има, тъй като Европейският съюз е на първо място съюз за правата на хората ".

България е сложила ясни условия на Северна Македония, от които няма да отстъпи, измежду тях - отбрана правата на българите в югозападната ни съседка, общото ни историческо минало, унищожаване езика на омразата в учебниците и опазването на паметниците:

" Ако няма позиция нова от страна на македонската страна, в случай че няма ново предложение от страна на нашите европейски сътрудници, заобикалянето на ветото значи да се заобиколи българското Народно заседание, да се заобиколи Консултативния съвет за национална сигурност от 10 януари и неговите решения, извършено при президента, значи да се заобиколи националната позиция ".

След няколко дни ще има ново съвещание на Комитета на непрекъснатите представители и Съвета по общи въпроси в Брюксел:

" Ще забележим какви задължения ще поеме македонската страна, ще забележим какво оферират и европейските ни сътрудници. С днешна дата нямаме какво ново да разясняваме - българите в Македония да бъдат записани като държавотворен народ в Конституцията и това да стане преди първата междуправителствена конференция, явно в границите на френското председателство към този момент не е допустимо да стане ", разяснява Илияна Йотова.

В „ Българската къща “ във Винга дружно с посланика на България в Румъния Радко Влайков и депутата от българското национално малцинство Георги Наков вицепрезидентът беседва и с представители на българското национално малцинство от Румъния. За първи път от 25 години се събират представители на всички български сдружения от цялата страна.

На диалога бяха разисквани опциите за разширение проучването на български език в междинното обучение, възобновяване на лектората по български език в Тимишоара и основаване на нови лекторати в други румънски университети, както и повече студенти от банатските българи да се образоват в българските висши образователни заведения.

„ Работим за опазване на българското съзнание и българския език в историческите диаспори, на културата и традициите “, уточни Йотова.

Вицепрезидентът посочи ролята на банатските българи в разговора сред България и Румъния, в реализирането на благоприятни условия за общи стопански планове. „ Поддържаме интензивни контакти и с банатските общности в България “, уточни вицепрезидентът.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР