Според вицепрезидента Илияна Йотова, ако няма нова позиция на Скопие

...
Според вицепрезидента Илияна Йотова, ако няма нова позиция на Скопие
Коментари Харесай

Йотова: Ако няма нова позиция на РСМ, заобикаляне на ветото означава да се заобиколи НС

Според вицепрезидента Илияна Йотова, в случай че няма нова позиция на Скопие или ново предложение на европейските сътрудници, заобикалянето на българското несъгласие за начало на договаряния на Северна Македония за участие в Европейския съюз ще бъде еднакво на заобикаляне на националната позиция по тематиката. Вицепрезидентът разяснява тематиката пред публицисти при визитата си в Румъния.

Преди да станат част от Европейския съюз България и Румъния са изпълнили всички сложени условия и критерии, напомня Йотова: " Същите критерии в този момент слагаме на всяка една нова страна, която се е запътила към европейското участие. Тук никакви отстъпки не може да има, тъй като Европейският съюз е на първо място съюз за правата на хората ".

По думите й България е сложила ясни условия на Северна Македония, от които няма да отстъпи, измежду тях - отбрана правата на българите в югозападната ни съседка, общото ни историческо минало, унищожаване езика на омразата в учебниците и опазването на паметниците.

След няколко дни ще има ново съвещание на Комитета на непрекъснатите представители и Съвета по общи въпроси в Брюксел. " Ще забележим какви задължения ще поеме македонската страна, ще забележим какво оферират и европейските ни сътрудници. С днешна дата нямаме какво ново да разясняваме - българите в Македония да бъдат записани като държавотворен народ в Конституцията и това да стане преди първата междуправителствена конференция, явно в границите на френското председателство към този момент не е допустимо да стане ", разяснява Илияна Йотова.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР