Според унгарския външен министър Петер Сиярто прекъсването на връзките или

...
Според унгарския външен министър Петер Сиярто прекъсването на връзките или
Коментари Харесай

Прекъсване на връзките с Китай ще има тежки последици за Европа

Според унгарския външен министър Петер Сиярто спирането на връзките или намаляването на зависимостта от Китай ще има тежки последствия за Европа. 

Той твърди, че всеки опит за обособяване или понижаване на риска от Китай, който е значим търговски сътрудник и главен източник на директни задгранични вложения за Европа, всъщност ще унищожи стопанската система на района. Сиярто изрази тази позиция по време на изявление със Сам Вадас от CNBC на годишната конференция на Световния стопански конгрес в Тиендзин, Китай.

Той сложи въпроса по какъв начин Европа би могла да се отдели от пазара, без да нанесе съществени вреди на личната си стопанска система, като акцентира, че сходна стъпка би била равносилна на икономическо самоубийство.

Формулирането на единна тактика във връзка с Китай до момента беше предизвикателство за европейските водачи. Докато някои страни се причислиха към апела на Съединените щати за цялостно разграничение или обособяване от Пекин, други избраха по-предпазлив метод, който се концентрира върху понижаване на рисковете.

За Европа този въпрос съставлява внимателно балансиране, защото районът продължава да разчита на поддръжката на Съединени американски щати в спора в Украйна, като в същото време поддържа стопански връзки с Китай. През 2022 година Китай е бил най-големият източник на импорт в Европейски Съюз и третият по величина покупател на артикули от Европейски Съюз, по данни на Евростат.

За разлика от някои европейски сътрудници, Унгария, която поддържа по-топли връзки с Китай, не възприема Китай като опасност или риск. Сиярто акцентира, че Унгария гледа на Китай като на страна, с която съдействието може да донесе обилни изгоди.

Понастоящем Китай е най-големият търговски сътрудник на Будапеща отвън Европейския съюз и най-големият вложител през тази година. Сиярто предвижда, че китайските директни задгранични вложения в Унгария ще се удвоят от €6,5 милиарда ($7.1 милиарда) до €13 милиарда през тази година.

Много от тези вложения са в унгарската автомобилна индустрия, която играе решаваща роля в европейското автомобилостроене, изключително с прекосяването на промишлеността към електрически транспортни средства. Сиярто акцентира смисъла на немските автомобилопроизводители за привличането на китайски вложения в Унгария и развенча концепцията за обособяване, базирайки се на негативните последствия, които то би имало за европейската и немската стопанска система.

Сиярто разкритикува идеологическия и прочувствен метод на европейските водачи към Китай и акцентира нуждата от рационалност, здрав разсъдък и прагматизъм при оправянето с действителността на китайското въздействие. Той твърди, че третирането на Китай като противник би довело единствено до загуби за Европа, застъпвайки се за още по-тесни връзки с Китай.

Тези изявления идват в миг, когато някои европейски съдружници показват угриженост по отношение на възходящата напористост на Китай, изключително във връзка с Тайван и поддръжката му за Русия в спора в Украйна.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР