Според традиционната анкета на Медицинския университет в СофияРекорден брой абсолвенти

...
Според традиционната анкета на Медицинския университет в СофияРекорден брой абсолвенти
Коментари Харесай

9 на сто от младите лекари избират да станат джипита

Според обичайна анкета на Медицинския университет в София
Рекорден брой абитуриенти остават да практикуват в България

Двама цялостни отличници със “Златен Хипократ ”

Ръст на младите лекари, които желаят да са общопрактикуващи лекари, отбелязва анкета на Медицинският университет в София измежду абитуриентите тази година. Процентът на искащите да практикуват като джипита и тази година гладко нараства и доближава 9, откакто година по-рано беше 8%, а още един випуск обратно - 5,9%.

Освен това Рекорден брой млади лекари - 62,5%, желаят се осъществят в България - това сочат резултатите от допитването на Випуск 2023, който се състои от общо 596 души - 239 български и 357 задгранични студенти от 31 страни.

За първи път от повече от 10 години насам процентът на оставащите в България е толкоз висок (62,5%), отбелязва от МУ-София. Числото постепенно нараства през последните години като при предходния Випуск 2022 е 50% на 50% - оставащи и заминаващи.

Като мотив да изберат България младите лекари в този момент показват преди всичко националното съзнание, на второ фамилията и приятелите, на трето - моралното обвързване към родината. 87,11% желаят да работят в болнични заведения, а 8,99% като общопрактикуващи лекари. На научна кариера биха се отдали 2,73% от завършващите.

Продължава да понижава и да е доста невисок процентът на искащите да работят като търговски представители на компании за медикаменти (0,78%).

Тази година има две дами, носители на “Златен Хипорат ”, които са цялостните отличници на випуска, научи “Труд news ”.

Церемонията по дипломирането на младите лекари от МУ-София ще се състои на 20 февруари.

Най-желана компетентност
Анестезиология измести педиатрия


Анестезиология и интензивно лекуване е специалността, заела първо място (12,22%) в желанията на абитуриентите. На второ и трето място се подреждат хирургия (9,97%) и акушерство и гинекология (9,36%). Следва кардиология (8,39%).

Педиатрията, която за предходния випуск беше водеща, в този момент се подрежда на четвърто място с 6,75% искащи да я практикуват. Значително е намалял ползата към вътрешни заболявания (3,86%), ендокринология (1,93%) и образна диагностика (2,57%) - и при трите специалности спадът е с към 6% спрямо предходните випуски. Спешната медицина продължава да е на последно място в класацията за мечтани специалности от младите лекари (0,64%). Най-висок е процентът на абитуриентите, които са дали отговор, че още не са решили какво ще изберат (16,90%).

Реализация зад граница

Мотивите на тези, които желаят да заминат зад граница (37,5%), са: по-високо възнаграждение в чужбина (25,66%), по-добра организация на здравната система (19,97%).

С към 2% скача броят на младите лекари, които считат, че развиването на фрагментите в здравната ни система става мъчно (16,86%) и по тази причина ще изоставен България. Амбициите им са ориентирани най-вече към европейските страни (71,95%). С по към 2% при всеки випуск за последните три години понижава ползата за работа в Съединени американски щати (за сегашния са 8,85%).
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР