Университетите ще получат поредица от траншове извън обещаните от правителството

...
Университетите ще получат поредица от траншове извън обещаните от правителството
Коментари Харесай

Доц. Лиляна Вълчева, КНСБ: Университетите ще получат поредица от траншове извън обещаните от правителството 12 милиона лева

Университетите ще получат поредност от траншове отвън обещаните от държавното управление 12 млн. лева Това изясни в " Денят стартира " доцент Лиляна Вълчева, ръководител на профсъюз " Висше обучение и просвета ", КНСБ.

След среща на синдикатите и министерството на финансите нощес е подписано разпореждане за 39 милиона лв. - пари, които висшите учебни заведения чакат още от 1 януари т.г., само че постоянният кабинет не ги е обезпечил. Те са били планувани в бюджета за 2024 година Така заплатите на асистентите ще се усилят със задна дата до 2100 лв..

" Това в действителност е наложително осъществяване на бюджета за 2024 година ", уточни доцент Вълчева.

Договорени са още два транша - първият е от 6,5 милиона лв., които ще се прибавят към заплатите на университетския състав.

" За това би трябвало да излезе нов трансфер с ново утвърждение от МФ, за което нощес до късно работихме с министъра на образованието и шефа на " Финансова дирекция ".

Други 7,5 милиона лв. ще бъдат преведени за стипендии за докторанти.

Доц. Вълчева изясни, че от януари университетите са в протестна подготвеност, тъй като никой не ги е чул в края на предходната година.

" Декември направихме следващия митинг, казахме всичко ясно и казахме нещата, изчислени до стотинка. Нито един лев не е комплициран в остатък. Всички средства, които желаеме от страната, са разказани в Закона за висшето обучение, признати в Стратегията за висше обучение ".

По думите ѝ незабавно отпуснатите 12 милиона от служебното държавно управление нито стигат, нито отразяват потребностите на университетския състав.

" Тези 12 милиона покриват 5% нарастване, ние желаеме 12 %. Парите би трябвало да бъдат 2,5 пъти повече ".

Протестът във ВУЗ-овете на 20 май ще се състои, удостовери тя. По думите на Вълчева договарянията със служебния кабинет вървят мъчно, тъй като те първо би трябвало да се уверят, че има проблем със средствата.

" На нас ни е ясно, че Министерството на финансите е оставено в тежко положение и за какво от 1 януари постоянният кабинет не ни даде парите - тъй като няма пари в страната ".

Доц. Вълчева дефинира като неистина изказванието, че ще отпаднат студентските такси. " Тези пари ги няма. Когато ги оповестиха тези 150 милиона, седнахме с доста от нашите студенти и докторанти, с цел да забележим какво е. 2/3 от студентите са на прехрана на страната и нямат потребност от тези пари, само че пък с тях има опция да повишим стипендиите, да удовлетворим заплатите ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР