Според сръбския политолог Душан Янич, основател на Форума за етнически

...
Според сръбския политолог Душан Янич, основател на Форума за етнически
Коментари Харесай

Очакват нови барикади в Северно Косово след изборите на 23 април

Според сръбския политолог Душан Янич, създател на Форума за етнически връзки, решението на подкрепяната от Белград партия на косовските сърби да не взе участие в локалните избори в северната част на Косово на 23 април не е нарушаване на споразуменията за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия, написа вестник " Данас ", представен от Българска телеграфна агенция. 

Сръбската листа не се е записала за присъединяване в изборите в четири общини на северно Косово, обитаемо най-вече със сърби. Това са общините Северна Митровица, Зубин Поток, Лепосавич и Звечан, чиито институции напуснаха членовете на Сръбската листа и се сътвори управнически вакуум. 

Членовете на Европейския парламент, докладчикът за Косово Виола декор Крамон и холандският евродепутат Тейс Ройтен считат това за нарушаване на постигнатите съглашения през февруари в Брюксел и наскоро в Охрид.

Янич на собствен ред показва, че това е отговорът на Сръбската листа и Белград на обстоятелството, че не са изпълнени изискванията за връщане на сърбите в институциите. Ако Сръбската листа, която е обвързана с държавното управление в Белград, отиде в този момент на избори, това ще бъде провал на президента Александър Вучич във вътрешен проект и попътен вятър за опозицията, която е срещу съглашението (от Охрид), сподели той.

" Ако тези избори бъдат създадени е реалистично да чакаме още веднъж барикади ", сподели Янич.

Президентът на Косово Вьоса Османи насрочи за 23 април предварителните избори за кметове на четирите северни общини. 

На 5 ноември предходната година представителите на сърбите подадоха оставки от постовете си в общините в Северно Косово, правосъдната система, полицията, както и от държавното управление и Народното събрание на Косово след отстраняването от служба на шефа на Северното районно полицейско ръководство Ненад Джурич.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР