Според специалистите, навиците за здравословен начин на живот могат да

...
Според специалистите, навиците за здравословен начин на живот могат да
Коментари Харесай

Как упражненията и контрола на теглото, могат да добавят десетилетие към живота ви

  • Според експертите, навиците за здравословен метод на живот могат да прибавят десетилетие към продължителността на живота ви.
  • Специалистите дефинираха пет значими фактора на живота като значими, в това число диета, извършения и поддържане на умерено телесно тегло.
  • Експертите споделят, че двете най-важни неща, които би трябвало да избягвате, са пушенето и допускането на наднормено тегло или затлъстяване.

Ясно е, че всички бихме желали да живеем дълго време в положително здраве. Но вършим ли всички задоволително за това?

Наскоро едно изследване заключи, че има фактори на метода на живот, които могат да усилят възможностите ви да достигнете до старините без хронични проблеми със здравето.

Във времето бяха направени доста проучвания за това по какъв начин избора на метод на живот, като тютюнопушене, липса на физическа интензивност или използването на алкохол оказват отрицателно въздействие върху общата ни дълготрайност на живота и вероятността да преживеем хронични болести.

Въпреки това, малко изследвания са разгледали по какъв начин отстраняването на тези фактори се свързва с дълъг живот без заболявания.

„ Искахме да забележим дали следването на здравословна диета и физически извършения може да удължи живота, освен продължителността на живота, само че и продължителността на живота без хронични болести, като рак, сърдечно-съдови болести и диабет “, д-р Франк Ху, MPH, професор в Училището за публично здраве в Харвард, Масачузетс и водещ създател на проучването, сподели пред Healthline.

„ Ние не просто преглеждаме продължителността на живота, само че и продължителността на здравето, което значи, че можем да живеем повече години, без хронични болести “, сподели той.

5 решаващи фактора за здраве

Учените са изследвали данни от почти 73 000 регистрирани медицински сестри от „ здравното изследване на медицинските сестри “ и от съвсем 40 000 медицински експерти в мъжете от „ проучване на здравните специалисти„.

Участниците в изследването не са имали рак, сърдечно-съдови болести или диабет, когато са били записани.

Факторите които са спазвали за здравословен метод на живот, включват:

  • в никакъв случай не пуши
  • най-малко 30 минути ежедневна физическа интензивност
  • сдържан банкет на алкохол
  • поддържане на умерено тегло (определено като ИТМ по-малко от 25)
  • качествена диета

Спазването на тези пет фактора дружно, са довели до по положително здраве и дългоденствие.

Резултати

От изследването стана ясно, че дамите които не следват нито един от фактори на метода на живот, на възраст 50 години, приблизително живота им е траял 24 години.

За дамите които одобриха 4 или 5 от факторите, годините са 34.

При мъжете които не са спазвали тези фактори, годините са също 24, а тези които са спазвали 4 или 5, годините са 31.

„ Докато хипертонията е причина номер едно за гибелта в целия свят, доста промени в метода на живот, като по-добра диета и физически извършения, могат да повлияят на тази диагноза в друга степен, изключително въз основа на режима и спазването “, споделя доктор Катрина Милър Париш.

Диетата е основна

Да бъдеш акуратен в това, което ядеш, е един от най-важните фактори за метода на живот.

Например, задълбочено изследване на храните с високо наличие на фибри, потвърждава изгодите, които те обезпечават, когато става въпрос за сърдечно-съдово здраве, в това число контролиране на кръвното налягане.

Тези храни са на растителна основа и включват пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

Освен това е потвърдено, че бобовите растения, като фасул, леща и грах, понижават риска от сърдечни болести, високо равнище на холестерол и високо кръвно налягане.

За тези, които желаят да запазят сърдечната функционалност и здравето, експертите споделят, че ще имат изгода от избягването на храни с високо наличие на захар, натрий, наситени мазнини и рафинирани въглехидрати.

Особено значимо е да избягвате тези храни, в случай че имате висок холестерол.

Тютюнопушене и затлъстяване

Според изследването, мъжете, които са пушили доста – дефинирано като 15 или повече цигари дневно – и мъжете и дамите със затлъстяване (дефинирано като ИТМ 30 или по-високо) са имали най-ниския късмет за дълготрайност на живота без болести на 50-годишна възраст.

„ Разгледахме пет фактора на метода на живот: хранене на здравословна диета, поддържане на здравословно телесно тегло, умерена приложимост на алкохол, прекъсване на пушенето и физическа интензивност. Всички те са значими. Но за пушачите, най-важното, което би трябвало да създадат, несъмнено, е да спрат да пушат. За хората със затлъстяване е значимо да отслабнат и да поддържат здравословно телесно тегло “, сподели доктор Ху.

„ През първите 1 до 10 години след отказването на цигарите, рискът от сърдечно заболяване и рак на белите дробове спада, а от 10 до 15 години рискът за всеки е покрай този на непушач “, добави доктор Париш.

Заключение

Новото изследване демонстрира, че има пет фактора на метода на живот, които доста удължават живота, без да изпитвате хронични здравословни проблеми.

Участниците в изследването бяха следени повече от 20 години. Тези, които следват четири или пет от факторите за здравословен метод на живот, доста усилват продължителността на здравословния си живот след 50-годишна възраст.

Експертите акцентират, че най-значимите от тях са прекъсване на тютюнопушенето и поддържането на умерено телесно тегло.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР