Според психолозите, които изповядват йерархията на нуждите, една от най-важните

...
Според психолозите, които изповядват йерархията на нуждите, една от най-важните
Коментари Харесай

Защо обичаме

Според психолозите, които изповядват йерархията на потребностите, една от най-важните ни потребности е тази от обич и принадлежност към някого. Тази потребност е над физическите потребности като сигурност, само че под възприятието на личното достолепие.

Любовта е един от най-важните аспекти на човешкото съществуване. Любовта е човешкият мотиватор за притежаването ня някого или нещо или постигането на някаква цел.

Любовта е мотивираща цел за хората и държанието ни може да бъде обяснено като опит да бъде реализирана тази цел. Човешката система за мотивация е обвързвана със системата за заплащане в основния мозък.

Когато реализираме избрана цел, в региона на системата на възнаграждаването се изхвърля хормонът допамин. Ние изживяваме това като надълбоко възприятие на наслада и прелестно неспокойствие.

 Защо обичаме

Точно тези чувства се асоциират в нашето схващане с възприятието на сантименталната обич. Романтичната обич стимулира хората, а потребността да обичат и да бъдат обичани подхранва системата за заплащане в мозъка.

Любовта, колкото и необичайно да звучи, не е учредена върху страсти, тя поражда, без да го осъзнаваме, от нашето целеустремено държание, а в мотивациите си слагаме страстите на второ място.

Идеята на любовта е избрана от еволюцията – обичаме, тъй като сме основани да се възпроизвеждаме. Чувството на сантименталната обич е единствено средство за реализиране на главната цел – продължаването на рода.

Но в това време доста проучвания потвърждават, че областите в мозъка, които провокират половата възбуденост, не са изцяло дейни, когато човек се влюбва.

Съчетанието от обвързаност и подучване от страна на колегата води до мощна взаимозависимост от него. Заради направата на допамин първият ентусиазъм на сантименталната обич припомня по-скоро взаимозависимост, в сравнение с страсти.

След това се намесват и други субстанции. Хормоните окситоцин и вазопресин оказват помощ на хората да изпитват мощна моногамна обич. Тези субстанции са свързани с нашата дарба да формираме мемоари за хора и да ги познаваме.

Те се изхвърлят в кръвта дружно с допамин по време на секс. Комбинацията от допамин, който провокира наслаждение, окситоцин, който е обвързван с възприятието на обвързаност, както и вазопресин, който има съвсем същата функционалност като окситоцина, води до там, че човек става подвластен от колегата си.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР