Според проучване германското производство е все по-застрашено от Китай. Вносът

...
Според проучване германското производство е все по-застрашено от Китай. Вносът
Коментари Харесай

Китай: видима заплаха за немското автомобилно производство

Според изследване немското произвеждане е все по-застрашено от Китай. Вносът на китайски коли и елементи в Германия е скочил със 75% през първата половина на годината.

Автомобилите, създадени в Китай от некитайски марки, като да вземем за пример изцяло електрическия iX3 на BMW, също способстваха за повишаването на вноса.

Вносът на китайски транспортни средства и елементи в Германия скочи със 75% през първата половина на годината, до момента в който търговията в противоположната посока се сви, което демонстрира възходящия напън върху най-големия европейски център за произвеждане на коли.

Няколко китайски марки са навлезли на немския пазар тази година, заяви Германският стопански институт (IW) в отчет, който Ройтерс разгласява преди публикуването му, с което общият им брой е достигнал осем, макар че те към момента съставляват едвам 1,5% от продадените в страната коли.

Автомобилите, създадени в Китай от некитайски марки, като да вземем за пример изцяло електрическия iX3 на BMW, също способстваха за увеличението на вноса.

Проучването идва дни откакто Европейската комисия стартира следствие дали да наложи наказателни мита, с цел да отбрани производителите от Европейски Съюз от по-евтиния китайски импорт на електрически автомобили,
за който твърди, че се употребява с държавни дотации.

То демонстрира също по този начин, че износът на немски коли и елементи за втората по величина стопанска система в света е понижен с 21% през първата половина на годината, което съставлява три четвърти от общия спад на износа за Китай от над 8%.

„ Бизнес моделът, който поддържаше производството на коли в Германия – междуконтиненталният експорт на висококачествени транспортни средства – е подложен на все по-голям напън “, пишат създателите на проучването Юрген Матес и Томас Пулс.

„ От години немските производители реалокират от ден на ден и повече производства в Китай, сега от ден на ден и в устойчивия преди този момент премиум клас. “

В по-широк проект колите от ден на ден се трансформират в азиатски артикул, като през предходната година съвсем 60% от всички коли са създадени в азиатска страна, спрямо към 31% през 2000 година, пишат те.

Европа губи смисъла си за бранша, като единствено Германия и Испания са измежду десетте най-големи производители на коли в света, които през 2000 година включваха още Франция, Англия и Италия.

Германските автомобилни производители са навлезли на китайския пазар през 80-те години на предишния век с помощта на своята относителна устойчивост, считат от IW.

Започва ли понижаване на риска?

Понякога Германия е считана за слабото звено в западните опити за отделяне от Китай, като се имат поради мощните бизнес връзки на Берлин с азиатската суперсила, която през 2016 година се трансформира в най-големия търговски сътрудник на Германия.

Но през миналата година Германия се причисли към по-широкия блян за понижаване на зависимостта от Китай – което нейните политици нарекоха „ Derisking “.

В изследването на IW, озаглавено „ Започва ли derisking-ът? “, се споделя, че разбивката на по-широкия 17-процентен спад на немския импорт от Китай през първата половина на годината сочи първите признаци за понижаване на зависимостта на Германия от Китай.

Около 70% от продуктовите групи с релативно висока стойност,
в които обичайно на Китай се пада повече от половината от вноса, означават спад на пазарния дял на Китай.

А при малко под 16% от тези продуктови групи се следи спад на каузи на китайския импорт с повече от 20 процентни пункта, демонстрира изследването, без да се показват продуктовите области или точните пазарни дялове.

Но единствено на бранша на химикалите се дължат 14 процентни пункта от общия спад на вноса.

Твърде рано е да се вършат ясни заключения от данните за понижаване на риска, сподели IW, като добави, че управляващите би трябвало да дават повече данни.

„ Спешно се нуждаем от информация за това кои артикули са незаменими, каква роля играят във веригите за доставки на компаниите и дали могат да бъдат сменени в задоволително количество и в къси периоди от други страни или от произвеждане в страната “, съобщи тя.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР