Според последните данни от Международния валутен фонд (МВФ), три страни

...
Според последните данни от Международния валутен фонд (МВФ), три страни
Коментари Харесай

Венецуела отново бие по инфлация традиционния заподозрян Зимбабве

Според последните данни от Международния валутен фонд (МВФ), три страни – Зимбабве, Судан и Аржентина – са в центъра на вниманието заради високите нива на инфлацията през 2023 г.

Венецуела претърпява десета поредна година с най-висока инфлация в света, като този път нарастването на потребителските цени се прави оценка на удивителните 360%. Въпреки че тази стойност е доста по-ниска от пиковата стойност през 2018 година от 65 000%, това не значи, че стопанската система на страната се възвръща, написа pixotab.com.

Причините за инфлационния безпорядък във Венецуела са многочислени и комплицирани. От политически неустойчивост и крах в ръководството на публичните финанси до интервенция в стопанската система и спад в производството – всички тези фактори способстват за дългогодишната рецесия. Резултатът е тежко отразяване върху живота на елементарните венецуелци, които се борят със застрашително изпадане на стандарта си на живот. Венецуела не е единствената страна, страдаща от този стопански проблем.

Зимбабве се изправя пред съществени провокации, като инфлацията се усилва с големите 315%. Ситуацията в страната продължава да е комплицирана, макар опитите за стопански промени. Необходими са спомагателни стъпки, с цел да се стабилизира стопанската система и да се възвърне доверието на популацията.

Судан също се бори с инфлационни повишавания, оценени на 256%. Неразрешените политически и стопански проблеми в страната основават неустановеност и провокират компликации за жителите. Международната общественост би трябвало да се ангажира с старания за подкрепяне на Судан в търсенето на устойчиви решения.

В Латинска Америка, Аржентина също се изправя пред забележителен стопански напън, като инфлацията доближава 122%. Тази страна се нуждае от сложни и бързи промени, с цел да стабилизира стопанската система и да сътвори устойчива основа за бъдещето.

Ситуацията в Зимбабве, Судан и Аржентина акцентира уязвимостта на международната стопанска система пред провокациите на хиперинфлацията. Международната общественост би трябвало да работи дружно, с цел да подкрепи тези страни в процеса на икономическо възобновяване. Интернационалните стопански институции би трябвало да дават нужната поддръжка и подпомагане, с цел да се обезпечи резистентен напредък и бъдеще за жителите на засегнатите страни.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР