Според ново проучване на агенция Медиана в следващия парламент може

...
Според ново проучване на агенция Медиана в следващия парламент може
Коментари Харесай

Медиана: ГЕРБ води с близо 6% пред Продължаваме промяната

Според ново изследване на организация " Медиана " в идващия парламент може да влязат 8 или 9 партии.

Мненията на интервюираните дефинират, че партия ГЕРБ води с близо 6% пред " Продължаваме промяната ".

" Засега ГЕРБ несъмнено господства като води с близо 6 % пред „ Продължаваме промяната ". Три партии (БСП, Движение за права и свободи и „ Възраждане “) се борят за трето, четвърто и пето място с на практика изравнени позиции. (Следва да се има поради огромния капацитет на Движение за права и свободи от гласовете в чужбина – нещо, което не е отразено в сегашното изследване). Въпреки, че „ ИТН “ бележи забележителен отлив на гласоподаватели, към този момент те несъмнено резервират опциите си за посланичество в Народното събрание. „ Демократична България “ и „ Български Възход “ също са устойчиво над 4 %-ната преграда за влизане в Народното събрание. Партията на Мая Манолова към този момент е близо, само че под чертата за влизане в Народното събрание, като резервира шансове да бъде деветата партия в новия парламент ", акцентират от организацията. 

" Данните от проучването демонстрират, че резултатите от изборите ще се дефинират не толкоз от предизборната политическа борба сред партиите, а от икономическите разтърсвания в обществото. Наблюдаваме извънредно засилена тревога във връзка с персоналното материално богатство, вероятностите пред страната и страхове за идната зима и непосредственото бъдеще ", прецизират от Медиана.  

В изследването близо 70 на 100 от хората споделят, че в последната година материалното им състояние се е влошило. 40 на 100 считат, че ще им се наложи да пестят от храна и отопление в идните месеци, а 20% са уверени, че ще могат да се оправят безпроблемно с тези разноски.



" Тази висока тревога за бита и всекидневието изтиква на назад във времето „ чистия “ политически спор и хвърля отражение върху всичко – доставките на газ, влизането на страната в еврозоната, войната в Украйна, глобите против Русия … Всичко се гледа през призмата на страха за всекидневието и непосредственото бъдеще. Съответно, апелите за прецизно следване на геополитическата ни  ориентация, евроатлантическите полезности, глобите срещу Русия, еврозоната, борбата  на демокрацията против авторитаризма  звучат на болшинството като опасност – „ Вече плащаме за всичко това, а в вероятност желаят да плащаме още!  Не желаеме, а и не можем! “, акцентират от организацията.

Логично, преобладаващите публични настроения се ориентират в посока: „ Стига с тези наказания и контра наказания ” (42%); Украйна и Запада също имат отговорност за войната (38%); „ Не е в този момент врeмето да влизаме в Еврозоната ” (58%);  Газ да купуваме от този, който ни го предлага по-евтино (64%). В основата на всичко това не е някаква геополитическа преориентация, отвод от Европа и тежнения към азиатски авторитаризъм (както постоянно се тиражира), а простоват смут от инфлационния потрес и страхът за бъдещето.  (Наблюдава се доста разминаване в тези оценки сред заможните и бедните обществени групи), излиза наяве от проучването. 



Това е главният декор, на който ще се разиграва (и реши) актуалната политическата борба  - водовъртеж от страхове, обезсърчение, скептицизъм, геополитика и стопанска система, означават от " Медиана ".   

Изследването е извършено в интервала – 30 август - 04 септември 2022 година с 1008 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организация МЕДИАНА и е осъществено със лични средства.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР