Според ново проучване ледените покривки в Гренландия и Антарктида се

...
Според ново проучване ледените покривки в Гренландия и Антарктида се
Коментари Харесай

Ледените покривки в Гренландия и Антарктида се топят

Според ново изследване ледените покривки в Гренландия и Антарктида се топят със скорост, която подхожда на най-лошия сюжет за повишение на морското ниво.

По-голямата част от ледената маса на планетата се съдържа в ледената завивка на Антарктика, което би довело до повишение на морското ниво с 58 метра, в случай че се разтопи изцяло.

Много по-малката ледена завивка на Гренландия, за която предходни проучвания допускат, че може да се е стопила окончателно, би довел до повишаване с малко над седем метра.

Въпреки че не се чака цялостно разтапяне, даже дребни нараствания биха могли да имат унищожителен резултат и новите проучвания споделят, че световните равнища на морето към този момент са се повишили с 1,8 см от 90-те години на предишния век – в сходство с най-лошия сюжет, създаден от Междуправителствената комисия по климатичните промени.

Прочети Още:

Загубата на ледена маса в интервала 2007 – 2017г. заради разтопена вода и разпадащ се лед е съвсем изцяло съобразена с най-екстремните прогнози IPCC (Междуправителствения панел за изменението на климата), които демонстрират, че ледени покривки на Гренландия и Антарктида ще прибавят до 40 см към океаните до 2100-та година, се оповестяват в.

Глобалните морски равнища се покачват най-вече посредством нещо, известно като термично уголемение, което значи, че размерът на морската вода се уголемява, когато става по-топла.

Но през последните пет години топенето на лед от ледените покриви и планински ледници изпревари термалното уголемение като съществена причина за повишение на морското ниво, като добави спомагателен размер вода към океаните.

В ново изследване на учени от Университета в Лийдс и Датския метеорологичен институт предизвестява, че в случай че тази скорост на размразяване продължи, световното морско ниво може да се увеличи с още 17 см до края на този век.

Подобно нарастване би имало опустошително влияние в международен мащаб. То ще докара до увеличение на разрушителната мощ на бурите, което ще изложи крайбрежните региони, в които живеят стотици милиони хора, на многократни и рискови наводнения.

Това е близо три пъти повече от междинните прогнози от последния главен отчет за оценка на IPCC през 2014г. , който планува 70-сантиметрово повишаване на морското ниво от всички източници, в това число планинските ледници и разширението на океанската вода, до момента в който се затопля.

Сателитите започнаха да следят ледените покривки през 90-те години на предишния век, от този момент, когато топенето на Антарктика докара до повишение на морското ниво от 7,2 мм, до момента в който топенето на ледената завивка на Гренландия го усили с повече от 1 см.

Д-р Том Слейтър, водещ създател на изследването и откривател на климата в Центъра за полярно наблюдаване и моделиране в Университета в Лийдс, съобщи, че човечеството рискува да остане „ импровизирано “ за скоростта, с която морското ниво може да се увеличи.

„ Въпреки че предполагахме, че ледените покривки ще изгубят огромно количество лед в отговор на стоплянето на океаните и атмосферата, скоростта, с която те се топят, се форсира по-бързо, в сравнение с бихме могли да си представим “, сподели доктор Слейтър.

„ Топенето изпреварва климатичните модели, които използваме, с цел да се насочваме, и има заплаха да бъдем неподготвени за рисковете, подбудени от повишението на морското ниво. “

До началото на 21-ви век в Гренландия и Западна Антарктика обикновено  се натрупва толкоз лед, колкото се топи. С други думи, разтопения лед се компенсира от нов снеговалеж.

Лошата вест е, че през последните две десетилетия темпът на световно стопляне промени този добър баланс.

Например, предходната година Гренландия загуби рекордните 532 милиарда тона лед – което се равнява на шест олимпийски басейна студена вода, вливаща се в Атлантическия океан всяка секунда. Това вливане съставлява 40% от повишението на морското ниво през 2019г.

В друго изследване, оповестено по-рано този месец в , списание на Европейския съюз за геология, Слейтър и сътрудници пресмятат, че ледените маси на Земята – в това число планинските ледници, ледената шапка на Арктика и двата ледени пласта – са изгубили близо 28 трилиона тона маса сред 1994 и 2017г.

По-малко от половината от това количество способства за повишение на морското ниво. Арктическата ледена шапка да вземем за пример се образува в океана и по този метод не покачва морското ниво, когато се топи.

Те откриха, че степента на загуба на лед се е нараснала с съвсем 60 % от този интервал от време.

Изследването, сравняващо сателитни изследвания с калкулации от климатични модели, е оповестено в списанието Nature Climate Change.

Виж Още:
1.
2.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР