Според новия доклад на Tesla, за да може целият свят

...
Според новия доклад на Tesla, за да може целият свят
Коментари Харесай

Tesla оцени на $10 трилиона прехода на човечеството към чиста енергия

Според новия отчет на Tesla, с цел да може целият свят да премине към чиста сила, ще са нужни вложения в размер на най-малко 10 трилиона $. Експертите на автомобилния производител пресметнаха, че единствено производството на металите, употребявани в батериите, ще коства над 1 трилион $, а годишно ще би трябвало да се изкопават 3,3 гигатона земя. Използването на нефт, въглища и газ обаче ще коства на света още повече, обявиха специалистите на автомобилната компанията на Илън Мъск.

Специалистите на Tesla пресметнаха, че световният преход към чиста сила ще изисква вложения в размер на 10 трилиона $ през идващите 20 години. Това се показва в отчета Master Plan Part 3, оповестен в уеб страницата на компанията.

Докладът отразява визията на основния изпълнителен шеф на Tesla Илън Мъск за свят без изкопаеми горива, която милиардерът разказа за първи път по време на събитие за вложители през месец март, написа Bloomberg. По време на събитието Мъск увери участниците, че човечеството ще „ премине към устойчива енергийна стопанска система “ и „ това ще се случи още по време на вашия живот„.

В света на чистата сила, както разказват създателите на отчета, осъвременените енергийни мрежи ще работят с вятърна и слънчева сила, а за предпазване на силата ще се употребяват големи ферми за акумулатори и подземни солни пещери, в които може да се съхранява водород, а за отопление и изстудяване на домовете и предприятията ще се употребяват термопомпи.

Според оценката единствено за производството на никел, литий, мед и други материали, които ще се употребяват в батериите и оборудването за чиста сила, ще са нужни над 1 трилион $, от които 502 милиарда $ ще отидат за рандеман и 662 милиарда $ за пречистване. В пиковия миг светът ще би трябвало годишно да прекопава 3,3 гигатона земя, с цел да получи металите, нужни за прекосяването към чиста сила, са пресметнали от Tesla.

Въпреки че 10 трлн. $ са обилни разноски, те са в действителност единствено дребна част от международната стопанска система, която Мъск прави оценка на 100 трлн. $, написа Bloomberg.

„ Ако разноските се разпределят за 20 години, то това ще бъде единствено 0,5% от международната стопанска система, което е едно напълно малко число “, съобщи милиардерът в речта си пред вложителите.

Но в случай че въпреки всичко човечеството продължи да употребява нефт, въглища и природен газ, то това ще коства още по-скъпо, се показва в отчета. Според тях потреблението на изкопаеми горива ще изисква вложения в размер на 14 трилиона $ и всяка година ще би трябвало да се копаят 15,5 гигатона земя, с цел да се добиват.

„ Електрифицираното и стабилно бъдеще е механически осъществимо и изисква по-малко вложения и рандеман на материали, в сравнение с поддържането на днешната неустойчива енергийна стопанска система “, допълват специалистите на Tesla.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР