Ако потърсите израза скариди Исус“ (shrimp Jesus) във Facebook, може

...
Ако потърсите израза скариди Исус“ (shrimp Jesus) във Facebook, може
Коментари Харесай

Дали наистина е вярна теорията за „мъртвия интернет“? Странният феномен „Исус на скаридите“

Ако потърсите израза „ скариди Исус “ (shrimp Jesus) във Фейсбук, може да се сблъскате с десетки изображения на ракообразни, генерирани от изкуствен интелект (AI), които са съчетани в разнообразни форми със стереотипното изображение на Исус Христос.

Някои от тези хиперреалистични изображения са събрали над 20 000 лайкове и мнения. И по този начин, какво тъкмо се случва тук? Какво става?

Теорията за „ мъртвия интернет “ има пояснение: ИИ и наличието, генерирано от ботовете, е надминало основаното от хората интернет наличие. Но от кое място идва тази концепция и има ли тя някаква основа в действителността?

Пример за изображение на Исус в скариди във Фейсбук без надпис или контекстна информация в обявата. (Facebook)

Каква е в действителност теорията за мъртвия интернет?

Теорията за мъртвия интернет всъщност твърди, че активността и наличието в интернет, в това число сметките в обществените мрежи и медии, се основават и автоматизират най-вече от сътрудници с изкуствен интелект.

Тези сътрудници могат бързо да основават постове и изображения, генерирани от изкуствен интелект, които имат за цел да подтикват ангажираността (кликвания, лайкове, коментари) в платформи като Фейсбук, Instagram и TikTok. Що се отнася до скаридата Исус, наподобява, че ИИ е научил, че това е настоящата, най-новата комбинация от парадокс и религиозна иконография, която може да се популяризира сходно на компютърен вирус.

Но теорията за мъртвия интернет отива още по-далеч. Много от сметките, които се занимават с такова наличие, също наподобява се ръководят от AI сътрудници (началото на Матрицата?). Това основава циничен кръг на изкуствено ангажиране, който няма явен дневен ред и към този момент въобще не включва никакви хора.

Безобидна ангажираност или изтънчена агитация?

На пръв взор мотивацията на тези сметки да провокират интерес може да наподобява явна – ангажираността в обществените медии води до доходи от реклама. Ако обещано лице сътвори акаунт, който получава нараснала ангажираност, то може да получи дял от приходите от реклама от организации за обществени мрежи като Meta.

И по този начин, стопира ли теорията за мъртвия интернет до безобидното отглеждане на задължения? Или може би под повърхността се крие изискан, добре финансиран опит за поддръжка на автократични режими, офанзиви против съперници и разпространяване на агитация?

Макар че феноменът „ Исус от скаридата “ може да наподобява безопасен (макар и странен), той може да има надалеч по-дългосрочна цел.

Тъй като броят на почитателите на тези сметки, ръководени от изкуствен интелект, нараства (много от тях са подправени, а някои – истински), огромният брой почитатели легитимира акаунта пред същинските консуматори. Това значи, че някъде там се основава цяла войска от сметки. Акаунти с огромен брой почитатели, които могат да бъдат употребявани от тези с най-изгоднаъа и скъпа оферта.

Това е извънредно значимо, защото обществените медии към този момент са главният източник на вести за доста консуматори по света. В Австралия предходната година 46% от лицата на възраст сред 18 и 24 години са показали обществените медии като главен източник на вести. Това е нарастване от 28% спрямо 2022 година, като те към този момент тотално заемат мястото на обичайните източници като радиото и малкия екран.

Дезинформация, подхранвана от ботовете

Вече има безапелационни доказателства, че обществените мрежи и обществените медии се манипулират от тези раздути ботове, с цел да повлияят на публичното мнение благодарение на дезинформация – и това се случва от години.

През 2018 година едно изследване проучва 14 милиона туита за десетмесечен интервал през 2016 и 2017 година То откри, че ботовете в обществените медии доста са взели участие в разпространяването на публикации от ненадеждни източници. Акаунтите с огромен брой почитатели са легитимирали дезинформацията и фалшификациите, което е карало действителните консуматори да имат вяра, да се ангажират и да споделят още веднъж наличието, оповестено от ботовете.

Установено е, че този метод на манипулиране на обществените медии се демонстрира след събития с всеобща пукотевица в Съединени американски щати. През 2019 година изследване откри, че генерираните от ботове изявления в X (бившата Twitter) способстват в огромна степен за публичната полемика, като служат за усилване или деформиране на евентуалните разкази, свързани с рисковите събития.

Неотдавна няколко огромни проруски акции за дезинформация имаха за цел да подкопаят поддръжката за Украйна и да насърчат проруските настроения.

Разкрити от деятели и публицисти, тези координирани старания използваха ботове и изкуствен интелект, с цел да основават и популяризират подправена информация, достигайки до милиони консуматори на обществените мрежи.

Само в X тази акция употребява над 10 000 акаунта на ботове за бързо издание на десетки хиляди известия с прокремълско наличие, приписвани на американски и европейски звезди, които видимо поддържат продължаващата война против Украйна.

Този мащаб на въздействие е великански и забележителен. Някои отчети даже установяват, че съвсем половината от целия интернет трафик през 2022 година е бил сбъднат от ботове. С последните достижения в региона на генеративния изкуствен интелект – като моделите ChatGPT на OpenAI и Gemini на Гугъл – качеството на подправеното наличие непрестанно ще се усъвършенства.

Организациите в региона на обществените медии се пробват да се оправят със злоупотребата с техните платформи. По-конкретно, Илън Мъск изследва опцията да задължи потребителите на X да заплащат абонамент, с цел да се спрат фермите за ботове. Това на процедура е единственият метод да се спре дезинформацията и по едно и също време с това обществената мрежа Х да стане солидна печеливша медия.

Гигантите в обществените мрежи са способни да отстраняват огромни количества открита интензивност на ботове, в случай че решат. (Лоши вести за нашия другарски скаридов Исус).

Внимавайте с мъртвия интернет

Теорията за мъртвия интернет в действителност не твърди, че множеството от персоналните ви контакти в интернет са подправени.

Тя обаче е забавна позиция към самия интернет. Това, че той към този момент не е от хората и за хората – това е смисълът, в който интернет, който познавахме и обичахме, е „ мъртъв “.

Свободата да сътворяваме и да споделяме мислите си в интернет и обществените медии е това, което го правеше толкоз мощен. Естествено, точно тази мощ се пробват да управляват неприятните играчи.

Теорията за мъртвия интернет е увещание да бъдем скептични и да се ориентираме в обществените медии и обществените мрежи и други уеб страници и да подхождаме с сериозно мислене.

Всяко взаимоотношение, наклонност и изключително „ цялостното въодушевление “ може да се окаже синтетично. Предназначено е единствено леко и тънко, само че задоволително безапелационно да промени метода, по който възприемате света.

Конспирация?

Преди две години считахме мъртвия интернет за чиста интрига, Идеята е, че ето тъкмо в този момент с изключение на вас, които четете тази публикация, в уеб пространството съвсем никой не е останал. Може даже и тази публикация да е написана от ботове. Ботовете поддържат връзка с вас посредством мнения. Ботове слагат лайкове и споделят данни, създавайки видимост за една невероятна интензивност. Понякога вие забелязвате, че това са ботове, само че все по-често това не може да се разбере. И единствено от време на време, когато в тази новосъздадена невронна мрежа нещо не върви добре, този воал може леко да бъде издигнат.

Разбира се, това е мощно пресилено и по това време си беше една чисто тайна доктрина. Мислехме си, че даден вид логаритми основава цялото наличие в интернет, а други логаритми популяризират тази информация. Реалните консуматори са най-вече няколко хиляди, а всичко останало твърдо се управлява, както се допуска, от гигантските корпорации, държавното управление на Съединени американски щати или може би даже някакви извънземни. По това време можеше като на смешка хипотетично да приемем тази концепция.

Но не щеш ли през днешния ден към този момент се питаме кой има изгода от всичко това и защо се изразходват тези големи запаси? Вече не е комплицирано да се досетим. В наши дни обществените мрежи или както към този момент по-често ги назовават обществените медии могат благодарение на най-съвременния изкуствен интелект да оказват голямо въздействие върху мисленето на хората. Можем да дадем доста образци за това – войните, които се разгоряха последно време, идните избори в редица значими райони и така нататък и тъй наречените

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР