С напредването на технологиите гласовите асистенти стават неразделна част от

...
С напредването на технологиите гласовите асистенти стават неразделна част от
Коментари Харесай

Гласовите асистенти Google Assistant и Siri: кой да изберете и каква е разликата

С напредването на технологиите гласовите асистенти стават неразделна част от всекидневието. Сред най-популярните на пазара са Гугъл Assistant и Siri. И двата асистента оферират необятен набор от функционалности, само че по какъв начин се отличават един от различен и кой да изберете?

За това написа онлайн-платформата The Virtual Assist.

Потребителски интерфейс

Потребителският интерфейс е значим аспект от виртуалните цифрови асистенти, защото се смята за главно средство за взаимоотношение сред потребителя и асистента. Siri и Гугъл Assistant имат разнообразни подходи към потребителския интерфейс, като и двете имат своите мощни и слаби страни.

Siri

Siri има елементарен и рационализиран интерфейс, който е елементарен за потребление и навигация. Той има минималистичен дизайн, слага мощен акцент върху гласовите команди и обезпечава поредно потребителско преживяване на всички устройства.

Siri също по този начин дава редица директни пътища и бързи дейности, които разрешават на потребителите да извършват нормалните задания бързо и елементарно.

Гугъл Assistant

От друга страна, Гугъл Assistant предлага по-визуален и интерактивен интерфейс, който може да се персонализира съгласно желанията на потребителя. Той има редица уиджети и карти, които могат да бъдат настройвани, с цел да демонстрират подобаващата информация и дейности според от вашето потребление.

Гугъл Assistant също предлага и набор от гласови и основани на жестовете функционалности за въвеждане, като да вземем за пример изобразяване по екрана или потребление на изражения на лица за взаимоотношение с асистента.

Въпреки че интерфейсът на Siri е елементарен и елементарен за потребление, някои консуматори може да се нуждаят от помощ с настройките. Гугъл Assistant, въпреки това, предлага по-гъвкав и адаптивен интерфейс, само че може да е сложен за някои консуматори, заради многото налични функционалности.

Езикова поддръжка

Езиковата поддръжка е сериозен аспект на VDA, тъй като дефинира достъпността и полезността на асистента за потребителите в другите райони и езици.

Siri

Siri поддържа повече от 20 езика, в това число британски, китайски, френски, немски и испански. Езиковата поддръжка на Siri е отлична и покрива множеството от главните езици, които се приказват по света.

Този фактор го прави потребен инструмент за доста консуматори. Езиковата поддръжка на Siri обаче може да е лимитирана за по-рядко срещаните езици или диалекти.

Гугъл Assistant

За съпоставяне, Гугъл Assistant поддържа повече от 30 езика, в това число британски, испански, френски, немски, японски и китайски. Тази необятна езикова поддръжка прави този виртуален помощник по-гъвкав от Siri и потребен за потребителите, които приказват по-рядко срещаните езици или диалекти.

Езиковата поддръжка на Гугъл Assistant не се лимитира до гласовото въвеждане, защото включва и опцията за четене и писане на голям брой езици, което го прави потребен инструмент за превод и връзка през езиковите бариери.

Гласово различаване

Гласовото различаване е основна характерност на VDA и както Siri, по този начин и Гугъл Assistant употребяват усъвършенствана технология, с цел да схванат гласовите команди на потребителя.

Siri

Siri употребява обработка на натурален език (NLP) и логаритми за машинно образование, с цел да разпознае гласа на потребителя и да реагира по съответния метод.

Когато потребителят приказва със Siri, аудио-входът първо се обработва от хардуера на устройството и се преобразува в цифрови данни. След това Siri употребява логаритми за обработка на естествения език, с цел да проучва цифровите данни и да дефинира желанието на потребителя въз основа на употребяваните от него думи и изречения.

Алгоритмите за машинно образование на Siri с течение на времето също оказват помощ за възстановяване на точността на гласовото различаване, защото се учи от потребителските взаимоотношения.

Гугъл Assistant

Гугъл Assistant, въпреки това, употребява усъвършенствани логаритми с изкуствен интелект, с цел да обработва въвеждането на натурален език и да дава точни отговори.

Този гласов помощник има усъвършенствана система за различаване на речта, която употребява логаритми за надълбоко образование, с цел да проучва моделите на речта и да дефинира желанието на потребителя. Системата може също да прави разлика сред обособените акценти и диалекти, което я прави по-точна и приобщаваща за потребителите от други райони.

Както Siri, по този начин и Гугъл Assistant могат да разпознават и дават отговор на голям брой езици, макар че последният има по-широка езикова поддръжка. Това разрешава на потребителите да споделят със своя помощник на личния си език, което го прави по-достъпен и комфортен за световната публика.

Интегриране от трети страни

Интеграцията е основен аспект на виртуалните цифрови асистенти (VDA), допускащ на потребителите безпроблемен достъп и ръководство на приложенията и услугите на трети страни.

Siri

Siri и Гугъл Assistant оферират интеграция с разнообразни приложения и услуги на трети страни. Siri разполага със постоянна екосистема от странични приложения като банкиране, шерване на транспорти и известия, които могат да се интегрират с VDA.

Siri също се интегрира с HomeKit на Apple, който поддържа разнообразни смарт хоум устройства и разрешава на потребителите да ръководят своите домашни уреди с гласови команди.

Гугъл Assistant

Гугъл Assistant, въпреки това, има по-отворена екосистема, която разрешава по-голяма интеграция с разнообразни приложения и услуги.

Гугъл Assistant може да се интегрира с разнообразни приложения и услуги на трети страни, като услуги за музикален стрийминг, приложения за доставка на храна и системи за домашна автоматизация.

Гугъл Assistant също се интегрира и с екосистемата Гугъл Nest, която включва голям брой смарт хоум устройства от разнообразни производители и разрешава на потребителите да ръководят своите устройства благодарение на гласови команди.

Заключение

И двата гласови асистента не престават да се развиват и оферират неповторими преимущества. В последна сметка изборът зависи от вашите потребности и желания. Без значение кой помощник ще изберете, той ще ви помогне да опростите ежедневните си задания и да извършите живота си по-удобен и работлив.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР