Според нови данни китайските потребители в момента харчат повече за

...
Според нови данни китайските потребители в момента харчат повече за
Коментари Харесай

Китайците дават повече пари за смартфони – това е добра новина за Apple

Според нови данни китайските консуматори сега харчат повече за смарт телефони от всеки път, което е добра вест за Apple на пазара, който е от решаващо значение за скъпите iPhone-и на компанията.

Средната продажна цена на смарт телефоните в континентален Китай е била 450 $ през предходната година и се чака да продължи да пораства през тази година, съобщи в отчет от предходната седмица компанията за пазарни изследвания Canalys.

International Data Corporation (IDC) съобщи пред CNBC, че междинната продажна цена на смарт телефоните в Китай е била съвсем 470 $ през първото тримесечие на тази година, което е с към 5% повече на годишна база. Това е третото следващо тримесечие на растеж на годишна база.

Това се случва, макар че доставките на смарт телефони в Китай не престават да понижават на фона на слабите потребителски разноски.

Ръстът алармира, че високотехнологичната част от пазара на смарт телефони остава устойчива и точно там Apple се конкурира. В Китай смарт телефоните на цени в сегмента от 600 до 800 $ и в този от 1000 до 1600 $ означават растеж през първото тримесечие на годината, сочат последните налични данни, макар че общият пазар на смарт телефони е претърпял спад с близо 12% на годишна база, по данни на IDC.

Тази наклонност е позитивна за Apple, която е единственият снабдител от първите 5 в Китай, който записва растеж на доставките през второто тримесечие, твърди Canalys.

Предизвикателството на Huawei

Основният съперник на Apple в премиум сегмента на пазара евентуално ще бъде Huawei – компанията, която в миналото беше най-големият състезател на пазара на смарт телефони в света, преди глобите на Съединени американски щати да я лишат от сериозни технологии, които осакатиха съществено бизнеса ѝ.

Въпреки, че бизнесът на Huawei в чужбина се сви доста, компанията към момента пуска смарт телефони в Китай, ориентирани главно към премиум сегмента на пазара.

Huawei и Apple преобладават на пазара на премиум смарт телефони. При смарт телефоните на цени сред 600 и 800 $ двете компании имат 56% пазарен дял, а при тези на цени сред 1000 и 1600 $ те владеят 94% пазарен дял, сочат данни на IDC.

През второто тримесечие Huawei се завърна в челната петица на производителите на смарт телефони по пазарен дял.

За да се утвърдят на премиум пазара, китайските колоси пускат на пазара сгъваеми телефони – смарт телефони, при които дисплеят може да се сгъва на половина. Това постоянно са най-скъпите смарт телефони на пазара.

Тази година Huawei пусна на пазара своя сгъваем Mate X3, а Honor – подмарка на Huawei, пусна своето устройство Magic V2. Други китайски производители на смарт телефони, в това число Xiaomi
също имат свои лични сгъваеми оферти.

Apple към момента няма сгъваем смарт телефон, само че съгласно анализатори мощната ѝ потребителска база може да ѝ помогне да остане конкурентоспособна в Китай.

„ Ключовото предизвикателство в сегмента над 600 $ ще бъде от Huawei, защото производителят е премиум марка, както и горделивост за нацията. “

каза Уил Уонг, старши управител изследвания в IDC за CNBC
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР