Според нов доклад Дигитализацията в Европа 2022-2023 г.: Доказателства от

...
Според нов доклад Дигитализацията в Европа 2022-2023 г.: Доказателства от
Коментари Харесай

Половината фирми в Европа предлагат услуги онлайн

Според нов отчет „ Дигитализацията в Европа 2022-2023 година: Доказателства от капиталовото изследване на Европейска инвестиционна банка “ повече от половината (53%) от компаниите в Европейски Съюз са подхванали стъпки през 2022 година за възстановяване на цифровото си наличие, като  предлагане на услуги онлайн. През 2022 година 69% от компаниите в Европейски Съюз са внедрили усъвършенствани цифрови технологии, като роботика, разбор на огромни данни и изкуствен интелект, в съпоставяне със 71% от компаниите в Съединени американски щати. Разликата сред двата континента се стеснява устойчиво през последните четири години.

Докато компаниите от Европейски Съюз са създали забележителни крачки, компаниите от Съединени американски щати като цяло са постигнали по-голям прогрес в цифровизацията като отговор на пандемията, основно заради по-ниските цифрови вложения от микро- и дребни компании в Европейския съюз. Само 30% от микропредприятията в Европейския съюз са дали приоритет на цифровизацията спрямо 62% от огромните компании.
-->
„ Цифровата инфраструктура, в това число високоскоростен достъп до интернет, новаторските среди и съществуването на квалифицирани служащи играят решаваща роля за стимулиране на цифровизацията. Регионите с по-добра цифрова инфраструктура са очевидци на по-висока възвръщаемост на цифровите вложения и по-голямо наличие на цифрови компании. Възприемайки изцяло цифровата промяна, Европейският съюз може да построи проспериращо и стабилно бъдеще “, сподели вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Рикардо Моуриньо Феликс.

Въпреки напредъка не престават да съществуват обилни разлики в цифровата инфраструктура в районите на Европейски Съюз, като 14% от компаниите виждат ограничавания достъп до цифрова инфраструктура като съществена спънка пред вложенията.Освен това напъните на компаниите за цифровизация зависят в огромна степен от съществуването на служащи с цифрови умения. Регионите, в които служащите имат цифрови умения над междинните, са склонни да внедряват усъвършенствани цифрови технологии и бизнесът в тези райони влага повече в цифровизация по време на рецесията с COVID-19. Поради това е от значително значение районите да подобрят системите за обучение и образование, с цел да надграждат непрестанно уменията на служащите и да дават благоприятни условия за онлайн образование за превъзмогване на цифровото разделяне.

Средата, в която работят компаниите, също въздейства върху напъните за цифровизация. Фирмите в мощно цифрово новаторски среди е по-вероятно да влагат в цифровизация като отговор на пандемията.

Търговията също играе жизненоважна роля в цифровизацията, защото компаниите, занимаващи се с интернационална търговия, все по-често одобряват модерни цифрови технологии. Дигиталните компании демонстрират по-голяма резистентност на проблеми в търговията и се оправят по-проактивно с тях. Освен това цифровите технологии могат да оказват помощ за справяне с екологичните провокации, да вземем за пример посредством умна градска подвижност, точно земеделие и устойчиви вериги за доставки, като спомагат за понижаване на излъчванията и улесняват прехода към по-зелена стопанска система.

Цифрово напредналите компании също са по-склонни да влагат в ограничения за изменение на климата: 57% от тези компании към този момент са вложили в такива ограничения спрямо 43% от недигиталните компании. Тези констатации акцентират капацитета на цифровизацията да подкрепи прекосяването към по-устойчива стопанска система

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР