Според мнозина данъчната реформа облагодетелства единствено големите корпорации. Още по

...
Според мнозина данъчната реформа облагодетелства единствено големите корпорации. Още по
Коментари Харесай

Apple ще спести 47 млрд. долара от данъчната реформа в САЩ

Според мнозина данъчната промяна облагодетелства само огромните корпорации.

Още по тематиката
Какво ще заплати в действителност Apple на Ирландия

Компанията ще насочи средствата към доверителна сметка, а Ирландия не е съгласна с решението на Европейска комисия
6 дек 2017
Apple се споразумя с Европейски Съюз да стартира да изплаща 13 милиарда евро неплатени налози на Ирландия
5 дек 2017
Сенатът на Съединени американски щати утвърди най-мащабната данъчна промяна от 30 години

Текстът би трябвало да бъде координиран с версията, утвърдена от Камарата на представителите, след което да бъде подписан от президента Доналд Тръмп
3 дек 2017
Данъчната промяна на Тръмп към този момент влиза за разискване

Освен че ще облекчи част от бизнеса и жителите, ще докара до растеж на дълга
4 ное 2017 " Планираме да върнем парите назад, което би ни донесло спомагателна еластичност към възвръщаемостта на капитал. "
Лука Маестри, финансов шеф на AppleАмериканският сенат утвърди най-мащабната промяна на данъчното законодателство в страната от три деситилетия насам. Сега единственото, което дели американските корпорации от данъчни облекчения в размер на милиарди, е подписът на Доналд Тръмп. След като стана ясно, че промяната най-вероятно ще бъде прокарана след месеци несполучливи опити и битка от страна на демократите, икономисти се заеха да пресмятат кои компании ще бъдат най-облагодетелствани. Резултатът - Apple може да спести 47 милиарда $ от данъчните си отговорности.

Спестени милиарди

Според калкулации на Financial Times (FT) Apple ще се трансформира в най-големия победител от новото законодателство. Към момента компанията държи по-голяма част от интернационалната си облага отвън Съединени американски щати, само че в случай че данъчната ставка на задграничните облаги бъде понижена на плануваните 14%, тя би икономисала 47 милиарда $. Според FT Apple има задграничен кеш и вложения за 252 милиарда $ и е компанията с най-голяма пазарна капитализация в света. След нея на второ място спри Microsoft, която има надалеч по-малко пари в чужбина - 132 милиарда $.

Според изчисленията на FT компанията ще би трябвало да заплати налози в размер на 78.6 милиарда $, в случай че върне парите си в страната при настоящия сега режим. При плануваното ново законодателство обаче ще дължи 31.4 милиарда $.

За разлика от други компании Apple към този момент е заделила милиарди през последните години, с които да заплати евентуалните налози. До момента софтуерният колос разполага с 36.4 милиарда - повече, в сравнение с ще би трябвало да заплати след промяната.

" Планираме да върнем парите назад, което би ни донесло спомагателна еластичност към възвръщаемостта на капитал ", разяснява финансовият шеф на компанията Лука Маестри.

Apple и налозите

Тази година европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер се изправи пред редица компании и противоречивите им данъчни практики

[Reuters] Данъците на Apple влизат в новините за повторно тази седмица. Преди дни ирландското държавно управление и компанията се споразумяха тя да стартира да изплаща 13-те милиарда евро, които Европейската комисия (ЕК) отсъди, че е икономисала от налози непозволено. Двете страни ще апелират решението пред Общия съд на Европейския съюз (ЕС), а до тогава Apple ще превежда парите в доверителна сметка. Все още няма детайлна информация по контракта за нея, само че в реалност това значи, че парите не могат да бъдат употребявани. Интересното в тази ситуация е позицията на Ирландия, която се тормози, че решението на Европейска комисия ще навреди на славата ѝ като дестинация за правене на бизнес и магнит за вложения.

Случващото се е част от по-голяма тематика. След излизането на Англия от Европейски Съюз страните, които поддържат дейните политики за окуражаване на данъчната конкуренция, стават все по-слаби в лицето на амбициозния Еманюел Макрон и реформаторските му планове, а ирландската борба не е първата на комисаря по конкуренция Маргрете Вестагер. Как FT стига до тази сума
Според предлагането на Сената данъчната ставка за задгранична облага в ликвидна форма е 14.49%, а тази за реинвестирани облаги - 7.49%. Apple ще получи облекчения равни на 41% от платеното отвън страната, защото 14.49% се равняват на 41% от актуалната данъчна ставка от 35%. Ако обжалването на компанията по ирландските налози бъде отхвърлено, налозите в Съединени американски щати ще паднат от 31.4 до 29.3 милиарда $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР