Според мениджъра на пилота на Дукати Енеа Бастианини – Карло

...
Според мениджъра на пилота на Дукати Енеа Бастианини – Карло
Коментари Харесай

Ще има ли бунт в MotoGP заради спринтовите състезания?

Според мениджъра на водача на Дукати Енеа Бастианини – Карло Пернат водачите в MotoGP не престават да недоволстват от въвеждането на спринтови надпревари в календара на кралския клас. Те ще дебютират през тази година и ще бъдат част от всеки един кръг в хода на сезона.

По думите на Пернат обаче водачите може и да откажат да започват в тях, в случай че не им бъдат предоставени спомагателни бонуси за това в допълнение съревнование. Самите спринтове ще се организират в съботния следобяд, като тяхната дълготрайно ще бъде на половина на тази, която ще бъде изминаване в неделя.
 Официално: MotoGP вкарва спринтови надпревари през 2023 година Официално: MotoGP вкарва спринтови надпревари през 2023 година
„ След три надпревари водачите ще полудеят. За в този момент в техните контракти няма планувани
бонуси за тези спринтове и в случай че не им бъдат дадени, може да се стигне до протест.

„ Аз приказваме с Алберт Валера (мониджърът на Алейш Еспаргаро и Хорхе Мартин) и Джовани Балестра (мениджърът на Маверик Винялес). Тези надпревари са на половина, по тази причина желаеме половин
бонус. Вече сме вкарали тези бонуси в договорите със спонсорите.

„ В падока единствено се трансферира отговорност за тези
бонус. Аз отидох при Дукати и им споделих, че желаеме повече пари, само че те ми споделиха да си ги диря от Дорна, а Дорна ми споделиха противоположното. Пилотите ще вземат участие в първите два спринт тъй като са задължени, само че в случай че не получат бонуси ще настане цялостен безпорядък. Това е нещо, което не можем да си позволим “, сподели Пернат.

Той също по този начин разяснява и въздействието, което спринтовите надпревари ще имат върху менталната подготовка на състезателите за всеки уикенд.

„ Той (Бастианини) ще би трябвало да промени своя нрав, тъй като нормално той е доста мощен в последните пет обиколки, а тук надпреварите няма да са толкоз дълги. В началните турове той има повече проблеми, само че в този момент ще би трябвало да се пренастрои. Това ще бъде проблем за част от водачите “, изясни Пернат.
 Ето по какъв начин тъкмо ще работят спринтовете в MotoGP Ето по какъв начин тъкмо ще работят спринтовете в MotoGP
Добрата вест за Бастианини е, че за разлика от Формула 1 и Световния супербайк, където също има спринтове, тези в MotoGP няма да дефинират стартовата решетка за неделното съревнование. Вместо това редът за тръгване и в спринта, и в неделя ще бъде определян от квалификацията, която ще бъде в събота сутринта, без да има никакво превръщане на стартовата решетка.

Снимки: Gettyimages | Снимки: Imago

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР