Според легендата някъде много на север на ръба на Северния

...
Според легендата някъде много на север на ръба на Северния
Коментари Харесай

Екип на bTV се срещна с Дядо Коледа в Лапландия: Всички подаръци вече са готови


Според легендата някъде доста на север на ръба на Северния полярен кръг се намира малко селце, потънало в сняг, колкото човешки растеж. Там тишината, която обгръща необятната бяла простор, е нарушавана само от воя на хъскита.

В това покрито от неопетнената хубост на преди малко паднал сняг място се намира офисът на дядо Коледа. Още от първите минути на идването тук се схваща, че легендата е истина.

Снимка: Редакторски екип


Селото е единствено на 8 километра от град Рованиеми. Много хора идват до тук и са подготвени да прекосят Северният полярен кръг, с цел да се срещнат с положителния дъртак.

Светът на положителният дъртак е построен от сняг и лед, които пълнят очите и ги отварят за нови чувства. За да бъде построен този мразовит свят с нереално красиви фигури би трябвало да паднат над 10 метра сняг.

Снимка: Редакторски екип


Самият Дядо Коледа не живее тук, в действителност никой не е бил толкоз на север и не е виждал дома му. Той се намира в околност, наречена Корватунтури.

Легендата гласи, че домът на Дядо Коледа се намира на място, което отдалеко наподобява като че ли две огромни скотски уши стърчат към небесата. Така той чува всичко, което се случва по света.

Първообразът на Дядо Коледа е свети Николай Чудотворец, свещеник от град Мира, живял край крайбрежията на Средиземно море през III в. и IV в.

Оттогава стартира и традицията за дарове на децата. Побелелите гори на Лапландия обаче носят шепота на страшна легенда, съгласно която положителният дъртак, какъвто го познаваме през днешния ден е бил злобно и ужасно творение което е бродело тук.

Изчадието е изнудвало локалните за дарове, с цел да не плаши децата. Днес обаче загатна от легендата пазят единствено замръзналите реки. За всички Дядо Коледа е подобен като от поемата на Клемънт Кларк Мур от 1823 година - добър дъртак, който ръководи шейна с летящи елени и се спуска през комините.

Снимка: Редакторски екип


За да знае Дядо Коледа, като се спусне в избрания комин какъв подарък би трябвало да остави, съществена роля играят писмата. Те се съхраняват в пощенската станция на елфите. Идва ред и на срещата с Дядо Коледа.

Снимка: Редакторски екип


„ Готов съм за всичко, тъй като елфите работят на цялостни обороти, а аз срещах хубави хора като теб. Всички дарове към този момент са подготвени за идната Коледа “, изясни Дядо Коледа пред bTV.

А по какъв начин съумява да занесе всички дарове на децата от целия свят единствено за една нощ?

„ Всъщност не е единствено една нощ, помислете. Тук във Финландия ние честваме на 24 декември, а на задоволително други места честват на 25 декември. Знаете за часовата разлика - аз се възползвам от нея. Освен това ние тук имаме машина на времето. С нея забавяме малко въртенето на земята. Спомнете си за детството ви. Денят преди Коледа е толкоз дълъг и в действителност в действителност е, тъй като ние забавяме въртенето на земята “, добави той.

Снимка: Редакторски екип


„ Имам известие за всички деца по света. Надявам се, че всички те са щастливи в мислите си, тъй като щастливите мисли ни носят магията на Коледа. И също се надявам, че всички деца и възрастни си оказват помощ един на различен. Ако видите някой, който се нуждае от помощ, помогни му. Слушайте хората и споделяйте време дружно - това е доста значимо “, акцентира Дядо Коледа.


Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР