Според изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаванен на малките

...
Според изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаванен на малките
Коментари Харесай

Осмата сесия на Националния иновационен фонд е пред провал

Според изпълнителния шеф на Изпълнителната организация за насърчаванен на дребните и междинните предприятия Мариета Захариева процедурата е опорочена

© Анелия Николова Още по тематиката
Държавата бави година дотациите си за новаторски планове

Агенцията за дребни и междинни предприятия 10 месеца не взема решение измежду кои компании да разпредели 5 млн. лева
30 авг 2017
Националният иновационен фонд набира планове за финансиране

Срокът за кандидатстване е от 30 септември до 31 октомври 2016 година
24 авг 2016

Управителен съвет на фонда, който да утвърди класирането, е назначен едвам преди месец. Пари от Националния иновационен фонд (НИФ) скоро няма да бъдат разпределени, а кандидатствалите компании е по-добре бързо да си потърсят други източници на финансиране. Това излиза наяве от известие на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните дружество (ИАНМСП), която ръководи фонда. При класирането на плановете са осъществени нарушавания и по тази причина процедурата за утвърждение на планове по осма сесия на НИФ би трябвало да се приключи, счита изпълнителният шеф на организацията Мариета Захариева.

Самото известие идва година след откриването на следващия кръг за държавно финансиране за новаторски планове и след голям брой сигнали от компании за закъснение на процедурата. Все още не е ясно дали избраната сума от 5 млн. лева за дотации ще се трансферира за следващата година или ще би трябвало да се върне в държавния бюджет.

Опорочена процедура

Процедурата за утвърждение на планове по осма сесия на НИФ е опорочена и би трябвало да бъде прекъсната. За това ще упорства пред управителния съвет на фонда изпълнителният шеф на ИАНМСП Мариета Захариева, споделиха от организацията късно във вторник. От известието излиза наяве, че не са спазени вътрешните условия и правила за класиране на претендентите, като нарушаванията са осъществени по време на промяната на трите държавни управления. След оставката на второто държавно управление на Бойко Борисов в края на януари беше назначен длъжностен кабинет, а настоящето непрекъснато държавно управление пое властта при започване на май.

Заради множеството сигнали за нарушавания от страна на бизнеса е бил освободен заместник-директорът на ИАНМСП Никола Стоянов, както и чиновници, които са работили по процедурата, показаха от организацията и прибавиха, че забавянето се дължи и на неналичието на законен директорски съвет на НИФ от февруари насам. Нов директорски съвет е образуван едвам преди месец със заповед на икономическия министър, като в него влизат зам.-министри на стопанската система, финансите, изпълнителният шеф на Българската организация за вложения, изпълнителният шеф на ИАНМСП и шеф на дирекция " Икономически политики за поощряване " в министерство на стопанската система. Една от главните задания на управителния съвет е да утвърди протокола с класирането, което се изготвя от самостоятелни специалисти и се утвърждава от изпълнителния шеф на ИАНМСП.

Задочен спор

В същото време с отворено писмо до премиера, министъра на стопанската система и омбудсмана някогашният към този момент заместник-директор на организацията съобщи, че формалното известие на ИАНМСП " съдържа редица лъжи ". " Твърденията, че съм освободен заради сигнали за нередности в НИФ са безспорна неистина ", написа Стоянов, който е бил на поста до 24 август. По думите му до освобождението му няма нито един официано постъпил сигнал за нередности, защото и до момента няма класиране на плановете и надлежно няма по какъв начин някой да се оплаква от несъществуващи резултати. Освен това пълномощията му са били прекъснати още през февруари, когато занапред е стартирала техническата инспекция на плановете. Стоянов обаче показва това, което към този момент се знаеше импровизирано, а точно, че е имало голям брой недоволства от голямото закъснение на класирането. " До напускането ми в края на август писмата и позвъняванията от недоволни претенденти бяха всекидневие ", написа той. Според него техническата оценка на плановете от външните експети е била завършена още в края на април.

Оказва се обаче, че проблем има и при самото класиране, въпреки и то към момента да не е оповестено публично. В неприсъствен отговор на отвореното писмо на Стоянов от ИАНМСП показаха, че Захариева се е срещнала с един от оценителите по осма сесия – проф. Георги Райчевски, по отношение на отчет от 19 септември на наблюдаващите от министерството на стопанската система, в който са установени " пропуски и несъответствия ". Двамата са разискали опцията за преразглеждане на плановете, които са получили най-високи оценки, което значи, че точките им може да не са напълно заслужени. По предварителни данни на организацията от 192 постъпили плана, към 20 биха усвоили цялата държавна помощ от 5 млн. лева Максималният размер на дотацията е до 500 хиляди лева на план.

Какво следва

Решението дали осмата сесия на НИФ да бъде прекъсната ще се вземе от новоназначения директорски съвет на фонда. " В интерес на бизнеса е избирането на планове, които ще имат висока добавена стойност за стопанската система на България. Усвояването единствено на едни средства по планове ще докара до подозрения за корупционни практики ", показаха от ИАНМСП.

Управителният съвет ще би трябвало да реши и какво ще се случи с бюджета от 5 млн. лева по осма сесия. На въпрос на " Капитал " от организацията прецизираха, че средствата могат да бъдат трансферирани за идната година или върнати в държавния бюджет. В същото време съгласно Стоянов в бюджета за 2017 година са планувани нови 5 млн. лева за деветия кръг на финансиране, само че при настоящето закъснение рискът от загуба на тези средства е голям. Това ще е за сметка на компаниите, които имат същински новаторски планове, само че няма да могат да ги развият.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР