Според информиран американски лидер САЩ са забелязали, че корабите на

...
Според информиран американски лидер САЩ са забелязали, че корабите на
Коментари Харесай

CNN: САЩ предполагат, че тестовете на руското ядрено торпедо Посейдон ще започнат преди да настъпи зимата

Според осведомен американски водач Съединени американски щати са забелязали, че корабите на съветския флот неотдавна са се подготвяли за възможен тест на торпедо с нуклеарен мотор. За това написа Джим Шуто в CNN, представен от.

В подготовката на тестванията е взела участие атомната подводница с крилати ракети " Белгород “, която е модифицирана за специфични интервенции и е способна да изстрелва безпилотни подводни апарати, в това число торпеда " Посейдон “.

Миналата седмица тези кораби са били видяни в Северния ледовит океан, когато напуснаха региона на полигона, насочвайки се към базата. Тестовете не се състояха, а Съединени американски щати спекулираха, че руснаците имат механически усложнения.

" Това може да се преглежда като част от общата картина ", сподели западен посланик пред CNN. " Руската военна промишленост претърпява сложни времена и ние виждаме, че западните наказания против високотехнологичните военни артикули работят и по тази причина те се нуждаят от поддръжка. "

Американски представители означават, че Русия може да се опита да повтори тестванията на торпедото, само че водите в региона на морския полигон скоро ще се покрият с лед и по тази причина за тях остава малко време.

Подобни проби могат в допълнение да засилят напрежението сред Русия и Съединени американски щати. В момента Вашингтон, дружно със своите съдружници, следи от близко дейностите на Русия, пробвайки се да открие всевъзможни признаци за нейната подготовка да употребява нуклеарно оръжие против Украйна. Съединени американски щати също обръщат изключително внимание на вероятните проби на торпедото " Посейдон “.

Торпедото " Посейдон “ е безпилотен подводен уред, оборудван с нуклеарна електроцентрала и кадърен да доставя нуклеарни и стандартни бойни глави до задачата. Атомната електроцентрала обезпечава на торпедото безусловно безграничен обсег.

Съединени американски щати считат, че по време на тестванията няма да има експлозия на нуклеарно оръжие. Опасността идва от атомна електроцентрала, при щета на която ще има заплаха от радиоактивно замърсяване.

Президентът Владимир Путин за първи път разгласи създаването на торпедото " Посейдон “ в тирада през 2018 година, наричайки го " новаторско “ оръжие. " Ядрената апаратура е с неповторимо дребен размер и в това време свръхвисоко съответствие мощност/тегло. С размер 100 пъти по-малък от този на актуалните атомни подводници, тя има по-голяма мощ и 200 пъти по-малко време за влизане в военен режим, т.е. на оптималната мощ “, сподели тогава той в обръщение до Федералното заседание.

" Белгород " през днешния ден е най-дългата океанска подводница. Тя беше предадена на съветския флот през юни.

С дължина 184 метра, той е по-голям от американските ПЛАРБ от клас Охайо, които са дълги 171 метра.

" Белгород " беше спуснат на вода през 2019 година, като се смяташе, че ще влезе във флота през 2020 година след инспекции и тествания. Но имаше закъснение заради пандемията от ковид, съгласно съветската държавна осведомителна организация ТАСС. Няма информация за първото пътешестване на подводницата.

По-рано ТАСС заяви, че подводницата ще бъде въоръжена с нуклеарни торпеда " Посейдон “, които са в развой на разработка. Тези торпеда са проектирани да бъдат изстрелвани на стотици благи от задачата. Те безшумно заобикалят крайбрежните защитни системи, придвижвайки се покрай морското дъно.

През ноември 2020 година Кристофър Форд, тогавашен заместник-държавен секретар по въпросите на интернационалната сигурност и неразпространението, сподели, че торпедото " Посейдон “ е предопределено да " наводни крайбрежните градове на Съединени американски щати с радиоактивно цунами “.

Изследователската работа на Конгреса съобщи през април, че " Посейдон “ е оръжие за възмездие и ще бъде употребявано за удар по врага в отговор на нуклеарната им офанзива против Русия.

В отчета на изследователската работа се споделя, че " Белгород “ може да носи до осем " Посейдона “, макар че някои военни специалисти считат, че потребният товар на подводницата е стеснен до шест торпеда.

Брад Лендън даде информация за тази публикация.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР