Според експерти по конституционно право решението на ЦИК да се

...
Според експерти по конституционно право решението на ЦИК да се
Коментари Харесай

Отмяна на решението на ЦИК от съда не води до касиране на вота

Според специалисти по конституционно право решението на ЦИК да се гласоподава единствено с хартиена бюлетина може да бъде оспорено пред съда, само че даже и да бъде анулирано, това евентуално ще се случи след първия тур. Тоест би могло да повлияе при възможен балотаж.

Ако се стигне до анулация на решението от съд, това няма да докара автоматизирано до анулиране на избори, прецизираха специалистите - защото не е отнета опцията да се гласоподава, откакто има хартиени бюлетини.

Решението на ЦИК е взето без да има напълно правно съображение, счита доцент Наталия Киселова.

„ На пръв взор решението е взето в сходство със закона, който споделя, че в случай че има подозрение за тайната на вота, Централната изборна комисия може да не допусне да се гласоподава с машина. Разпоредбата обаче е призната преди да се промени методът, по който действат машините. В момента те са казано цинично принтери ”, сподели доцент Киселова.

Според гражданския съвет към ЦИК решението е жестоко нарушаване на закона.

„ ЦИК не могат да променят закона, те не са законодател, те би трябвало да съблюдават един единствен закон и те не го съблюдаваха - законът споделя да се гласоподава с машини. Те надминаха себе си, извънредно безконтролно държание ”, съобщи Стоил Цицелков.

Протест пред ЦИК след решението на изборите да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини

Заместник-председателят на Централната изборна комисия не знаеше дали има получена тъжба поради решението да се гласоподава единствено на хартия.

„ По принцип решенията на ЦИК подлежат на обжалване. Обикновено редът е подобен, че жалбите се подават посредством органа, чийто акт се апелира, само че могат да бъдат подадени напряко и в съда ”, сподели Росица Матева.

За да се гласоподава на следващия ден и с машини, би трябвало самата Централна изборна комисия да промени решението си, защото решението на Върховен административен съд ще се забави, добави Киселова.

„ Оспорванията по реда на Изборния кодекс е възможно да бъдат в границите на часове, тъй че теоретично е допустимо. Но като имат три дни не мисля, че ще посмеят през днешния ден или на следващия ден да кажат " това решение следва да бъде анулирано ". И в случай че отидем към понеделник то ще е безсмислено, несъмнено, само че може да се отрази на втория тур ”, сподели доцент Киселова.

От Обществения съвет към ЦИК не позволяват комисията сама да анулира решението си.

„ Те са представители на политическата класа, те не са самостоятелни специалисти на база на своята биография и експертиза. Не чакам нищо друго да създадат също така, което са свършили ”, сподели Стоил Цицелков пред нова телевизия.

Ако съд анулира решението на ЦИК, вотът няма да бъде касиран автоматизирано, защото не е била възпрепятствана опцията на хората да гласоподават.

„ Дори и да бъдат единствено с бюлетини, на които с писалка да посочим своя избор, това не е ограничение на изборното право ”, изясни доцент Киселова.

„ Резултатите от тези избори подлежат на оборване, само че не считам, че това ще бъде причина за оборване поради претекстовете, които има ”, сподели Матева.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР