Според данни на Евростат за 2015 г. България е на

...
Според данни на Евростат за 2015 г. България е на
Коментари Харесай

Европарламента с план за насърчаване употребата на питейна чешмяна вода

Според данни на Евростат за 2015 година България е на 52-о място в света по обезпечаване на достъп до питейна вода

© Мария Съботинова Още по тематиката
Елхово откри строител за пречиствателната си станция от втория опит

Въпреки огромната конкуренция спечелилите компании не са измежду огромните нормални любимци
21 окт 2018
Нови европейски правила вкарват по какъв начин да се показва произходът на главните съставки на храните

Регламентът визира българските артикули, които се вършат от небългарски съставки
29 сеп 2018 Европейският парламент предложи проект, който цели да ускори доверието у потребителите в потреблението на чешмяна вода като питейна. Причината е, че тя е доста по-полезна за околната среда спрямо бутилираната. Друга мотивация за решението са равнищата на пластмасовите микрочастици, които са главен замърсител в Европейски Съюз, предава пресслужбата на Екологичен потенциал.

Цел

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Според обновената Директива за питейната вода страните членки би трябвало да подхващат ограничения, които да оказват помощ за подобряването на достъпа до чиста вода. Това включва да конфигурират налични чешми в градове и публични места, където е допустимо, както и да насърчат безплатното ѝ сервиране в заведения за хранене, столови и при кетъринг услуги. Изискването към страните е да се концентрират върху хората без или с стеснен достъп до вода, в това число измежду уязвимите групи, и да предложат благоприятни условия за възстановяване на обстановката.

След като отчетът беше признат с 300 гласа " за " против 98 гласа " срещу " и 274 " въздържал се ", европейските министри следва би трябвало да изкажат позицията си по въпроса и да се стартират договаряния със съвета.

Стъпката е значима и за използването на Европейската тактиката за пластмаси, показана на 16 януари 2018 година Според нея намаляването на използването на бутилирана вода ще помогне на семействата в Европейски Съюз да спестят близо 600 млн. евро годишно.

Предложението е на Right2Water, Европейска гражданска самодейност, основана през 2013 година, с цел да подсигурява, че водата е социална услуга и богатство. Една от задачите ѝ е да усили достъпа до вода по света, като подкрепи това да стане част от политиката на Европейски Съюз.В Съединени американски щати 2009 година работи организацията с нестопанска цел US Water Alliance, която има за цел да образова американското население за цената и значимостта на водните запаси. Тя се свързва с новаторски сътрудници, работещи по редица тактики за ръководство на водите, в това число зелена инфраструктура, възобновяване на ресурсите, повторна приложимост на вода и други
Положението в България

Според данни на Евростат за 2015 година страната ни е на 52-о място в света по обезпечаване на достъп до питейна вода (99.33%), като най-голям за последните 25 години е бил достъпът ѝ през 1994 година (99.9%).
Съединени американски щати в действителност са след България в класацията, като всичките щати нарушават Закона за безвредна питейна вода, се споделя в отчет на неправителствената организация Natural Resources Defense Council.
От страните - членки на Европейски Съюз, Румъния и Литва са с най-ниски равнища - 63.7% и 80.2%, а водещи са Испания, Кипър и Малта с оптималните 100%.

И американците, и европейците обаче купуват огромни количества бутилирана вода - за тази година са закупени повече от 250 милиарда пластмасови бутилки за еднократна приложимост, а от тях по-малко от 20% са рециклирани. На българския пазар приходите в сегмента " Бутилирана вода " възлизат над 185 млн. лв. през 2018 година, като се чака пазарът да пораства годишно с 2,3%, излиза наяве от данни от уеб страницата за пазарни изследвания Statista. Пример от прилежаща Турция
Наскоро столичната община в Истанбул поддържа самодейност за инсталиране на вендинг машини за преработване на пластмасови бутилки и кенчета, които разрешават на пасажерите в метрото е един от кварталите да заплащат картата си за пътешестване. Машините пресмятат каква част от сумата на билета може да се заплати съгласно количеството материал. Например цената за билета от 2.60 лири изиска 28 пластмасови бутилки от 1.5 л. Целта е да се поддържа преработването в страната, написа Hürriyet Daily News.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР