Според д-р Ангел Кунчев, за да е ефективен един дезинфектант

...
Според д-р Ангел Кунчев, за да е ефективен един дезинфектант
Коментари Харесай

Българската асоциация на заведенията и най-голямата пациентска организация у нас с общи правила за дезинфекция по време на пандемия

Според доктор Ангел Кунчев, с цел да е ефикасен един дезинфектант против COVID-19, той би трябвало да е с най-малко 70 на 100 спиртно наличие, да е в течно положение и наложително да има позволение от Министерство на здравеопазването

Да се усили броят на диспенсърите с препарати за стерилизация. В заведения за хранене и нощни заведения да се слагат стрелки, които да указват накъде да се движат потоците от хора. Обикновените почистващи артикули, употребявани в рутинните санитарно-хигиенни действия, да бъдат сменени с дезинфектанти на спиртна основа. Това са единствено част от ограниченията, набелязани от представителите на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и държавния здравен контрольор доцент доктор д.м. Ангел Кунчев по време на онлайн среща. Събитието се провежда от Националната пациентска организация и е част от поредицата уебинари, ориентирани към работодатели и чиновници, заетите в областта на услугите, работещите в публичните институции и други Целта на самодейността е да разпространява най-важните ограничения в промишлеността в изискванията на пандемия.

Препоръките на здравните управляващи са да има диспенсъри с дезинфектант на допустимо най-вече точки в заведенията. Мярката е ориентирана както към посетителите, по този начин и към личния състав. Дори за ръце, експертите предлагат артикули на течна основа с най-малко 70% етилов алкохол. Така дезинфектантът доближава по-добре до гънките на кожата и се разнася по-ефективно. Желателно е в препарата да има и протектор за кожа. Най-често употребяваният, и препоръчван от СЗО, е глицеринът. Дезинфектантът, съдържащ протектор, е по-добър от чистия алкохол, защото се грижи за здравето на епидермиса. Много постоянно в комерсиалните марки се влагат и други съединения, да вземем за пример аромати и оцветители, които нямат отношение към дезинфекциращото деяние на продукта. Това обаче е проблем, тъй като те провокират алергии или кожни обриви, ето за какво би трябвало да се търсят артикули с вложени безвредни естествени съставки, като да вземем за пример добре познатата лавандула, поучават специалистите.

„ До момента няма нито едно огнище на вируса в заведение и аз съм уверен, че една от аргументите за това е дисциплинираното държание на множеството ни сътрудници “, разяснява ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Според него е извънредно значимо да се съблюдават противоепидемичните ограничения, с цел да преодолеем коронакризата допустимо най-бързо. Всеки притежател на заведение и неговите чиновници имат интерес от това, добави Алигбегов.

Според доктор Кунчев хората не би трябвало категорично да търсят името COVID-19 на етикета. Достатъчно е върху него да е изписано, че продуктът има вирусоцидно или отчасти вирусоцидно деяние, както и номерът на разрешителното му от Министерството на здравеопазването “, добави той.

По думите на държавния здравен контрольор, все още в заведенията, където се сервират храни и питиета съществува настоящ логаритъм за съблюдаване на противоепидемичните ограничения и стерилизация. Той е разказан в напътствията на Българската организация по сигурност на храните, направени взаимно с Министерството на здравеопазването. Според тези инструкции, употребяваните в обектите биоциди (дезинфектанти) би трябвало да бъдат позволени от министъра на опазването на здравето, да бъдат наложително етикетирани от производителя, като на етикета следва да бъдат посочени данните за тяхното предопределение, условията по отношение на метода им на потребление, дозиране и условия за безвредно предпазване, номер на издаденото позволение. В взаимозависимост от обектите и повърхностите, които ще бъдат третирани, дезинфектантите би трябвало да бъдат позволени за Продуктов вид 2 „ Дезинфектанти и алгициди, които не са предопределени за директна приложимост върху хора или животни “ и за Продуктов вид 4 „ Област на приложимост, обвързвана с храни и фуражи “.

Има артикули, които дават отговор по едно и също време и на двете категории деяние. Именно те са подобаващи за стерилизация на повърхности като маси, столове, дръжки на порти, питейни заведения, плотове и повърхности в пространства, кухни за подготвяне на храни и други сходни. Ето за какво, съгласно доктор Кунчев, една от работещите ограничения по време на пандемия би могла да бъде елементарните почистващи артикули, употребявани в рутинните санитарно-хигиенни действия в заведенията, да бъдат сменени с дезинфектанти. „ Препаратът за стерилизация на повърхности би трябвало да бъде течен и с най-малко 70 на 100 спиртно наличие, защото алкохолът е измежду най-ефикасните и безвредни химикали, които понижават дейно патогените, в това число и ковид “, разяснява държавният здравен контрольор.

В рамките на събитието програмният шеф на Националната пациентска организация Александър Миланов показа, че публичното здраве зависи от дисциплината, дезинфекцията, дистанцията и информирането на обществото за евентуалните опасности и рискове. „ Свикваме да живеем в пандемия, преориентираме се, търсим други възможности, само че не трябва да забравяме, че вирусът е рисков и може да има съществени последствия за уязвимите пациенти с хронични болести “, добави Миланов.

Част от другите ограничения, разисквани на уебинара, са свързани с поетапното влизане на хора в обекта, без да се позволява тяхното скупчване. На местата, на които се чака да се събират по-голям брой хора пък е належащо да се слагат табели, указващи спазването на отдалеченост както сред самите гости, по този начин и сред чиновниците на обекта.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР