Според бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков няма

...
Според бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков няма
Коментари Харесай

Няма да се пропусне никоя възможност да се дърпат милиарди от "Белене", обяви Трайчо Трайков

Според някогашния министър на стопанската система и енергетиката Трайчо Трайков няма няма да бъде пропусната нито една опция от АЕЦ " Белене " да продължат да се дърпат милиарди във всички направления. Това сподели той в утринния блок на БиТиВи. По думите му това слага плана в една група с КТБ. " Желанието да се крадат милиарди без забележим резултат за хората с изключение на за малко на брой ги сплотява ", означи Трайков.

Според него терзанията към " Белене " са дали след вложените към този момент " 3 милиарда няма да изхвърчат още 30 ".

" Колкото и да е огромна сумата от 3 милиарда евро, тя е 10-15% от общата, която е нужна, с цел да бъде приключено това премеждие, посочи Трайков. По думите му последните калкулации за финалната сума за " Белене " са за 10-11 милиарда евро. Той напомни, че хората, които пазят плана в никакъв случай не споделят цифри - нито какъв брой ще коства, нито цената на тока. Според него централата би произвеждама най-скъпия ток сега - евентуално от 200 лева на мегаватчас.

През предходната седмица различен някогашен енергиен министър - Румен Овчаров, предизвести, че новото съоръжение не се съхранява вярно на площадката на " Белене ". Трайков разяснява, че това не е най-същественият въпрос. " Когато притежаваш нещо, което не ти е належащо, това, което би трябвало да те занимава, е по какъв начин да го продадеш, а не по какъв начин да го съхраняваш ", означи той. Според него обаче е изтърван най-хубавият миг за продажбата на новите реактори.

" Още повече в сегашната обстановка, когато финансовото състояние на " Росатом " е все по-тежко, на тях им липсва оборотен капитал за плановете в чужбина и биха имали интерес да го употребяват ", сподели Трайков. По думите му оборудването би трябвало да бъде вложено в план, който не е в България.

Междувременно енергийният министър Теменужка Петкова разяснява пред БиТиВи, че са спазени всички правила по защита и няма заплаха да се похаби оборудването. Освен това за съхранението на онази част от него, която следва да бъде доставена до края на годината, по инструкции от производителя ще бъдат построени уреди за предпазване.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Проектът АЕЦ "Белене " (171)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР