Според Българския институт за правни инициативи Касата е плащала тестовете

...
Според Българския институт за правни инициативи Касата е плащала тестовете
Коментари Харесай

Обвинение към Здравната каса заради цената на PCR тестовете

 Според Българския институт за правни начинания Касата е плащала тестванията на повишени цени.

Според техен разбор, страната е договаряла PCR-и за сред 13 и 16 лв. броя, само че финално Здравната каса ги е плащала по 60.

Безплатните PCR проби се покриват от Здравната каса. От там заплащат по 60 лв. за всяка взета проба. А тези направени от Националния център за заразни и паразитни заболявания се костват по 130. В същото време страната ни ги  договорила един PCR тест за сред 13 и 16 лв.. Според разбора на Българския институт за правни начинания, даже с включените добави разноски по правенето на един PCR тест, неговата цена не надвишавала 45 лв..

" Направихме бърза сметка, за това какъв брой е излязло на хората да отидат и да си платят в лаборатории без направление - 122 млн. лв. по наши оценки е платил българския жител, за това ", заяви Ваня Григорова, икономист.

Според института висока облага била образувана не само за частните лаборатории, само че и в държавните. В отговор, от Националната здравноосигурителна каса обясниха, че цената, която те заплащат, е за цялостна услуга. И с изключение на пробата, са включени консумативи и труд на медицинския експерт, извършващ проучването. Стойността на тази услуга е призната по предложение на Българския лекарски съюз.

От Българския лекарски съюз разясниха за NOVA, че договорната цена била два пъти по-ниска от пазарната, както и че нямали информация нито за цената на PCR теста, нито каква е цената на спомагателните разноски, които образуват крайната цена на лабораторното проучване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР